Barcelona

Narcís Comadira, Josefa Contijoch, Toni Gomila i Joana Raspall, premis Crítica Serra d'Or

Contijoch ha guanyat la distinció -que no té dotació econòmica- en la categoria de novel·la per "Sense alè" i Comadira ha guanyat en la categoria de poesia amb "Lent".

RedaccióActualitzat
El poeta i pintor Narcís Comadira, Josefa Contijoch, Josep Iborra, Rosa Cabré, Toni Gomila, Joana Raspall, Àngel Burgas, Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger són els principals guanyadors dels Premis Crítica Serra d'Or 2013 en diverses categories, segons ha anunciat aquest dimarts el director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat i  director de la revista "Serra d'Or", Josep Massot.

Durant un acte al Palau Moja de Barcelona presidit per l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, Massot ha donat a conèixer els guardonats en la 46 edició dels premis "més antics del país".

Contijoch ha guanyat la distinció -que no té dotació econòmica- en la categoria de novel·la per "Sense alè", Comadira ha guanyat en la categoria de poesia amb "Lent" i Josep Iborra, en la d'estudis literaris per "Humanisme i nacionalisme en l'obra de Joan Fuster".

Rosa Cabré s'ha fet mereixedora del premi de biografies i memòries per "Baltasar Porcel i Llorenç Villalonga. Les passions ocultes. Correspondència i vida: Epistolari complet (1957-1976)", i Bosquet i  Llauger han aconseguit el de traducció per "Antologia de Spoon River, d'Edgar Lee Masters".

En investigació, el premi d'humanitats ha estat per a "Literatura  catalana i cinema mut", de Teresa Iribarren; el d'altres ciències, per a  "Arrels germàniques de la matemàtica contemporània", de Pilar Bayer, Jordi Guàrdia i Artur Travesa, i el de catalanística és per a Dominique de Courcelles per "La paraula arriscada de Ramon Llull".

En teatre, Gomila s'ha emportat el de text de teatre català donat a conèixer amb l'estrena d'"Acorar"; el d'espectacle ha distingit "Ivan i els gossos", de Hattie Naylor, dirigit per Pau Carrió i interpretat per Pol López, i el de teatre a l'aportació més interessant ha estat per a "Òpera còmica de Barcelona", de Viviana  Salisis i Artur Arranz.

L'escriptora Joana Raspall ha aconseguit un guardó en la categoria infantil de l'apartat de literatura per a nens i joves com a reconeixement al conjunt de la seva obra, Àngel Burgas ha aconseguit la distinció de creació juvenil per "Noel et busca" i Virgínia Lorente, amb "Les meves cases favorites", ha guanyat el juvenil coneixements.

Literatura catalana viva

Massot ha reconegut que la cultura catalana "no passa una bona època" per la crisi econòmica, de valors i canvis tecnològics, i de mentalitat, la qual cosa genera interrogants profunds sobre el futur.

A més, ha advertit que els problemes que viu el món dels llibres i de les revistes "posen en greu perill la continuïtat del sector" i l'angoixen, tenint en compte la recent desaparició de la  distribuïdora L'Arc de Berà i de la seva llibreria Ona.

També ha posat de manifest el concurs de creditors que ha patit la distribuïdora Lyra i els retards "cada vegada més considerables en  el pagament de les diverses institucions", la qual cosa afecta la liquiditat i dificulta la tasca cultural de l'Abadia, ha remarcat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut