Roma

Napolitano es nega a firmar el decret de Berlusconi per impedir l'eutanàsia d'Eluana

El president de la República d'Itàlia, Giorgio Napolitano, ha rebutjat en una carta dirigida al primer ministre, Silvio Berlusconi, firmar un decret llei que impedeixi la suspensió de l'alimentació i hidratació que la manté en vida. Així, tot i les pegues que hi està posant l'executiu Berlusconi, l'equip mèdic que es va presentar voluntàriament per acompanyar a la mort aquesta dona italiana que fa 17 anys que està en estat vegetatiu, ha començat a reduir-li l'alimentació i la hidratació artificial.

Actualitzat
Napolitano s'ha negat a firmar el decret llei que Berlusconi vol aprovar per la via ràpida per impedir l'acompliment de la sentència judicial que permet la desconnexió d'Eluana del sistema d'alimentació i hidratació que la mantenen en vida. El president de la República d'Itàlia ha demanat al mateix Consell de Ministres que discuteix el drecret llei sobre la prohibició de suspendre l'alimentació i hidratació a qualsevol malalt que agilitzi l'aprovació del projecte de llei que introdueix a Itàlia el testament vital.

Això, després que la sentència del Tribunal Suprem italià que permet que li retirin l'alimentació a Eluana ha desfermat un dura batalla política. El govern ha intentat impedir per tots els mitjans possibles l'eutanàsia d'aquesta dona italiana que fa 17 anys que està en estat vegetatiu.

El "cas Eluana"

L'any 1992, Eluana Englaro va tenir un accident que la va deixar en estat vegetatiu. Ja fa més de deu anys, la seva família va començar una intensa lluita, fins que va aconseguir una sentència judicial que autoritzava la desconnexió del sistema d'alimentació.

El Ministeri de Sanitat ho va contrarestar aprovant una directiva que prohibia a tots els hospitals interrompre el tractament d'un malalt terminal. Fa uns dies, un tribunal va anul·lar l'ordre ministerial i els familiars d'Eluana van aconseguir traslladar-la a una residència, on els metges van acceptar reduir-li l'alimentació. El govern de Silvio Berlusconi va respondre amb un altre decret per impedir la mort d'Eluana. Però el president de la república, Giorgio Napolitano, s'ha negat a signar-lo.

Debat jurídic i polític

El cas d'aquesta italiana de 38 anys ha obert un debat jurídic i polític al país entre partidaris i detractors de l'eutanàsia. Els seus defensors ja han exigit al Parlament una llei que permeti als malalts poder decidir. El Vaticà, per la seva banda, va titllar d'"assassinat abominable" la decisió de retirar-li l'alimentació.

Malgrat la polseguera que ha aixecat la decisió de treure la sonda que alimenta la seva filla, Beppino Englaro pensa que quan l'Eluana deixi de viure tornarà a una dimensió humana perquè, segons diu, fins ara ha viscut en una dimensió inhumana. Ho explica en una entrevista al diari "El Corriere della Sera".

El cas d'aquesta dona de 38 anys ha mobilitzat Itàlia i ha provocat una dura batalla jurídica i política. El seu pare assegura no penedir-se d'haver iniciat aquest procés i considera que deixar morir és un dret.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut