Nadia Ghulam, refugiada a Badalona: "La meva mare sentia les bombes des de Kabul"

Aquesta afganesa, que treballa d'educadora social, pateix per la seva família atrapada a la capital, que aviat podria caure en mans dels talibans

Actualitzat

A l'Afganistan, els talibans ja han arribat a la capital, Kabul. Els insurgents dominen la major part del territori afganès, on molts pobles i ciutats s'entreguen sense resistència.

Els combats per arribar fins a la ciutat de Kabul els ha sentit, des del casc urbà de la capital, la família de Nadia Ghulam, afganesa refugiada a Badalona, que ha parlat amb TV3:

"La meva mare ha sentit el soroll de bombes i que cada dia s'apropaven a una velocitat que ningú podia imaginar. Estava molt preocupada."

Nadia Ghulam va poder sortir de l'Afganistan fa 15 anys per curar-se de les cremades d'una bomba i ara treballa d'educadora social:

"M'emociono a l'explicar-ho perquè nosaltres hem viscut la guerra civil i el règim dels talibans. En el meu cas, durant el règim dels talibans, em vaig vestir d'home per poder mantenir la meva família."

Coneix bé el sistema retrògrad que van implantar els talibans, sobretot amb la dona: "Ells no veuen la seva edat, quina edat té per casar-se. Ells entren a casa i a qui trobin la casen per força."


Kabul, un camp de refugiats

Al marge del temor als talibans, la guerra ha desplaçat ja mig milió d'afganesos i, com explica la Nadia, "Kabul ara és un camp de refugiats més gran perquè hi han arribat persones de tots els pobles i províncies: dones i famílies amb infants petits per poder rebre ajuda".

La Nadia ha estat atenta a l'últim discurs del president afganès, Ashraf Ghani, que preveient una ràpida ofensiva final ha dit que "la reintegració de les forces de seguretat i de defensa són la nostra prioritat i s'estan prenent mesures al respecte", una crida al reagrupament de l'exèrcit en desbandada, suposadament per evitar la caiguda de Kabul.

Els talibans ja controlen la majoria de les ciutats que són cruïlla de comerç, després que divendres ocupessin Herat i Kandahar, la segona ciutat del país, on ara s'ha afegit Mazar-e-Sharif, també clau per al comerç amb l'Àsia Central.

L'ofensiva dels talibans va començar fa tres mesos, coincidint amb la retirada de les tropes estrangeres del país després de 20 anys d'intervenció militar, un procés que es completarà a finals d'agost.

Les potències occidentals ja donen per feta la victòria dels talibans, buiden les ambaixades a Kabul i acceleren l'evacuació dels seus expatriats. Els Estats Units han anunciat que eleven fins a 5.000 els soldats que enviarà per garantir l'evacuació del personal americà i els seus aliats.

Per confirmar els temors de la Nadia, a les últimes imatges que arriben des de Kandahar, bressol dels talibans, les dones han desaparegut de l'espai públic.

ARXIVAT A:
Afganistan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut