Nadal amb grups de 6 o 10, segons les propostes del govern espanyol i la Generalitat
Els àpats de Nadal s'hauran de fer amb distància i ventilació

Nadal de 6 o de 10? Les diferents propostes de La Moncloa i la Generalitat

El Ministeri de Sanitat planteja que el toc de queda comenci a la 1 de la matinada per Nadal i Cap d'Any, mentre a Catalunya s'estudia una flexibilització

RedaccióActualitzat

Amb quantes persones podrem fer els àpats de les celebracions nadalenques? Quan falta un mes just per a la nit de Nadal, damunt la taula hi ha propostes diferents de la Generalitat i el govern espanyol.

 

 

La proposta del govern espanyol

L'executiu espanyol vol reunions familiars de sis persones com a màxim. És el que planteja en l'esborrany que el Ministeri de Sanitat debatrà amb les comunitats autònomes, previsiblement en el consell interterritorial d'aquest dimecres. 

El document de treball proposa també que el toc de queda de les nits de Nadal i Cap d'Any comenci a la 1 de la matinada i vagi fins a les 6 del matí. 

 

 

El pla aprovat per la Generalitat

En canvi, la proposta de la Generalitat, aprovada la setmana passada, passa per permetre les reunions de fins a 10 persones de dos grups de convivència, sempre que les dades de la pandèmia evolucionin bé i es pugui arribar a Nadal en el tram 3 de la desescalada. 

Queden pendents una possible flexibilització del toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, que la portaveu del govern ha afirmat que estudien. "Som sensibles, són dues dates molt especials i ens plantejarem fer algunes modificacions, per exemple, en l'horari del toc de queda", ha explicat la consellera portaveu, Meritxell Budó. 

 

En el cas de les cavalcades de Reis, el govern espanyol proposa que siguin estàtiques. A Catalunya, encara està pendent de pactar-se amb el Departament de Cultura. Moltes s'han cancel·lat i es recomana que siguin en perímetres acotats, amb control d'aforament per evitar aglomeracions i, preferentment, estàtiques. Però, sigui quina sigui la fórmula, els nens no es quedaran sense veure els Reis.

A Barcelona, es va anunciar que no hi hauria cavalcada, però es retransmetria per televisió i internet l'arribada de Ses Majestats
 

Qui ho decidirà? 

Diverses autonomies s'han queixat d'haver accedit a l'esborrany amb les propostes del govern espanyol a través dels mitjans, quan moltes ja hi treballen. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que buscarà el consens i que encara no hi ha res definitiu. 

La qüestió és saber si, del consell interterritorial, en surt una guia orientativa i adaptable per cada govern, o una resolució votada per majoria que tothom ha d'acatar. És, per exemple, el que va passar el mes d'octubre quan l'acord de la majoria va obligar Madrid a confinar-se perimetralment en contra del seu vot.

El govern, per boca de la portaveu Budó, ha reivindicat les competències de la Generalitat i ha afegit que les decisions "seran del govern de Catalunya". 
 

 

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut