Imatge de la fira de Santa Llúcia de Barcelona els últims dies (EFE/Enric Fontcuberta)

Nadal amb 10 persones comptant els menors i toc de queda a la 1.30

El govern ha assegurat que sigui el que sigui que es digui al consell territorial, el pla que prevaldrà serà l'aprovat per la Generalitat

RedaccióActualitzat

Les trobades de Nadal seran de deu persones com a màxim, tal com estava previst, i sí que comptaran els nens i nenes. A més, es recomana que no siguin de més de dues bombolles de convivència. També es retarda el toc de queda nocturn a dos quarts de dues de la matinada les nits de Nadal i de Cap d'Any, i a les onze la nit de Reis. Així està previst al Pla de Nadal del govern.

Pel que fa a la mobilitat, el pla manté les indicacions fixades en el pla d'obertura, a través dels diferents trams, i es recomana que es minimitzi i es mantingui en l'entorn proper. A més, es permetrà el retorn al domicili familiar de les persones que es trobin fora de Catalunya per motius laborals o d'estudis. Si venen de l'estranger, però, hauran de presentar una PCR negativa, tal com estableix el govern espanyol.

Eren les principals incògnites que quedaven pendents de resoldre de cara a unes festes de Nadal insòlites per la pandèmia.

 

La bombolla de Nadal

A banda de limitar les trobades a deu persones, el pla estableix que cada bombolla de convivència haurà de definir el que anomena la seva bombolla de Nadal, amb qui celebrarà el període nadalenc, que podrà estar formada com a màxim per dues bombolles de convivència més. Però, a les reunions, no poden coincidir persones de més de dues bombolles diferents.

En el pla es recomana que les bombolles de Nadal es formin amb grups de convivència que ja tenen un contacte proper, tant per distància física com per freqüència de contacte, com poden ser pares, fills, germans o amics que visquin a prop del domicili. I es demana evitar la interacció física amb persones de contacte no habitual, com poden ser familiars o amics que visquin lluny o amb qui faci mesos que no es té contacte.

Encara pel que fa a les trobades, el pla demana limitar-ne la durada i que es facin en la mesura del possible a l'aire lliure, tot i que recorda la prohibició de menjar o beure a l'espai públic. Si es fan a l'interior, s'aconsella ventilar abans i després, fer ús constant de la mascareta mentre no s'estigui consumint i seguir les pautes d'higiene de mans.


Excepcions per a la restauració

El pla també estableix excepcions per als bars i restaurants per les dates de Nadal més assenyalades: els grups podran ser de sis persones per taula o grups de taula -i no de quatre, com està previst en el pla de desescalada- els dies 24, 25 i 26 de desembre i els dies 31 i 1 de gener.

I per la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any es permetrà l'obertura al públic fins a la una de la matinada. Es recomana fer ús preferentment de les terrasses i es manté l'aforament previst per a cada tram de la desescalada.
 

Facilitar les visites de persones grans que viuen en residències

El govern també ha previst facilitar les visites a les persones grans que viuen en residència ampliant els espais habilitats, sempre que la situació epidemiològica ho permeti.

A més, es permetrà la sortida de les persones grans per anar a casa dels familiars especialment els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l'1, el 5 i el 6 de gener. També es permetran les sortides de cap de setmana i les sortides més llargues d'un cap de setmana i inferiors a 3 setmanes.

Pel que fa a les activitats de cultura popular, el pla demana que es facin preferentment a l'exterior i preveu que s'hauran d'adaptar: caldrà fer-les només en espais perimetrats amb control d'accessos, registre previ i preassignació de seients quan siguin activitats amb mobilitat o d'activitats en espais tancats. No estaran permesos els parcs de Nadal o similars.

Per últim, s'estableixen tres condicions per a les proves esportives que no siguin competicions oficials: que el nombre màxim de participants que es poden trobar alhora sigui el mateix que correspon al nombre de persones per reunions -és a dir, 10 persones en el cas d'assolir el tram 3 del pla de obertura progressiva-, que s'eviti el contacte entre aquests grups i que hi assisteixi públic.

Pel que fa al comerç, podran obrir fins a les 22.00 la nit de Reis per facilitar les compres, que es recomana que es facin en comerços de proximitat o bé en línia.

 

El govern assegura que s'aplicarà la proposta catalana

En una compareixença al Parlament, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha avançat algunes d'aquestes mesures. Tant ell com la portaveu del govern, Meritxell Budó, han insistit que s'aplicarà la proposta catalana; una proposta que s'ha aprovat abans del previst per poder-la portar al consell interterritorial de Salut d'aquest tarda.

Recordem que a finals de novembre diverses autonomies es van queixar pel fet que l'esborrany de proposta de l'executiu de Pedro Sánchez -que recomana reunions de, com a màxim, sis persones- els va arribar pels mitjans, quan algunes d'elles, inclosa Catalunya, ja havien dissenyat les seves pròpies propostes.

"Aquesta tarda assistirem al Consell Interterritorial, però nosaltres tenim el nostre propi pla de Nadal i és el que aplicarem", ha assegurat la portaveu

 

Una crida a la responsabilitat

Aragonès ha fet una crida a la responsabilitat assegurant que les mesures de seguretat i prevenció "no poden substituir el compromís ciutadà". "No volem córrer ni podem córrer, perquè podem ensopegar. Som a 2 de desembre", ha recordat.

Deu dies després de la reobertura parcial de bars, restaurants, cinemes i teatres, s'ha trencat la tendència de millora d'alguns dels índexs d'evolució de la pandèmia. El risc de rebrot ha pujat per segon dia consecutiu després de molts dies baixant.

 

En concret, creix en nou punts en les últimes 24 hores i se situa en 210, segons l'última actualització del Departament de Salut. La velocitat de propagació, l'Rt, també s'incrementa, ho fa en cinc centèsimes, fins a 0,89, a només una centèsima del límit fixat pel govern per canviar de fase.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Toc de quedaDesescaladaFases de la desescaladaNadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut