Estrasburg

Nacionalistes i socialistes s'uneixen al Parlament Europeu en defensa del model lingüístic català

El Parlament Europeu ha aprovat un informe alternatiu sobre multilingüisme que avala el model lingüístic català. Aquest informe contravé el que ja havia aprovat la Comissió de Cultura de l'Eurocambra promogut pel PP, que era crític amb la política lingüística de Catalunya. Entre altres coses es cridava a garantir el dret dels pares a elegir sempre la llengua de l'educació dels seus fills.

Actualitzat
Els eurodiputats del PSOE, CiU, el PNB, EA i ICV han votat units contra l'informe sobre multilingüisme elaborat per eurodiputats del PP i han aprovat un document alternatiu en defensa del model català.

Aquesta resolució, promoguda per l'eurodiputada socialista Maria Badia, i consensuada amb l'eurodiputat ecologista Raül Romeva i el liberal Ignasi Guardans, també ha comptat amb la col·laboració del secretari de Política Lingüística del govern català i exeurodiputat Bernat Joan. El document també el signen Josu Ortuondo (PNB) i Mikel Irujo (EA). Tot i la dificultat aritmètica per tirar endavant aquest contrainforme, els promotors pretenen defensar el model lingüístic de Catalunya, que té el suport de l'ala progressista del Parlament Europeu.

Maria Badia ha explicat que el text redactat per eurodiputats del PP vulnerava algunes de les regles sobre la convivència lingüística establertes de manera democràtica. El nou text elimina paràgrafs com el que assegurava que "cap escolar podrà ser privat de l'ensenyament en la llengua oficial de l'Estat". El nou informe també defensa l'ús de subtítols en programes de televisió per contribuir a l'aprenentatge d'altres idiomes i defensa accions com els programes d'intercanvi escolar.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut