Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Música a l'hospital: moments màgics en un box gràcies al violí d'un pediatre resident

Joan Valls és un jove metge resident de pediatria a l'Hospital Sant Joan de Déu que combina la dedicació a la medicina amb el violí

Noemí Prous GómezActualitzat

Joan Valls té 26 anys i és resident de segon any de pediatria a l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat. Toca el violí des dels 6 anys i sempre havia pensat que acabaria dedicant-se a la música com a professió.

De fet, va arribar a fer les proves per entrar al Conservatori Superior de Música, malgrat que, A l'últim moment, va decantar-se per la medicina. Tot i això, no ha deixat mai de seguir amb la seva passió, fins al punt que ha acabat portant-la als hospitals.

Hi toca el violí, com a mínim, un cop cada quinze dies per a tots els familiars i pacients que ho vulguin. Reconeix que compaginar-ho tot no és una tasca fàcil, però que amb una bona organització, és possible.

Ho va començar a fer ja quan feia les pràctiques a l'Hospital Vall d'Hebron, al vestíbul del centre. Un Nadal, una mare li va demanar si podia pujar a l'habitació a tocar per al seu fill, en una situació terminal arran d'una malaltia oncològica, i no s'ho va pensar.

L'experiència el va marcar, i alhora el va empènyer a seguir endavant amb la iniciativa de portar la música als pacients. A partir d'aquí va iniciar col·laboracions amb l'Hospital Sant Joan de Déu, on ara fa la residència.

A través de projecte Hospital Amic toca tant a les habitacions com a les UCI, i també en centres més especialitzats, com és el cas de Casa Sofia, que atén els infants que es troben en situació de cronicitat complexa o malaltia avançada.

En Joan Valls, resident de pediatria, amb el seu violí als passadissos de l'hospital de Sant Joan de Déu
Joan Valls, resident de pediatria, amb el seu violí als passadissos de l'Hospital de Sant Joan de Déu

El doble benefici de la música

Considera que la música té un doble benefici, per als nens i nenes, perquè aconsegueix tranquil·litzar-los, mentre que alhora els aporta altres estímuls; però també per als seus pares, que han de suportar una pressió difícil de gestionar.

Excepte alguna col·laboració puntual, sempre toca per a infants, malgrat que creu que seria una iniciativa que s'hauria d'extrapolar i potenciar també als pacients adults, sobretot --diu-- perquè el de la música "és un llenguatge màgic".


"Músics per la Salut" està fent una recollida de signatures per demanar al govern espanyol i a les comunitats autònomes que incloguin, en els seus plans de salut, la música en viu en hospitals i centres sanitaris.

L'ONG recalca que, en els últims 11 anys, la música ha pogut acompanyar més de 400.000 pacients durant el seu ingrés i que això té nombrosos beneficis, no només per als usuaris, sinó també per a familiars i professionals de la medicina.

 

ARXIVAT A:
SalutMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut