Pakistan

Musharraf cedeix a la pressió nord-americana i renuncia al seu càrrec de comandant en cap de les forces armades

El general Pervez Musharraf s'ha acomiadat del seu càrrec de comandant en cap de les forces armades del Pakistan. D'aquesta manera, Musharraf ha respost a la pressió nord-americana, que li exigia deixar aquest càrrec abans d'aquest dijous, quan ha de prendre possessió de la presidència del país després de la victòria obtinguda en els comicis del mes passat. El seu successor al capdavant de les forces armades és Ashfaq Pervez Kiyani, un dels seus homes de confiança, però que compta amb el vistiplau dels líders opositors. Mentrestant, continua l'estat d'excepció decretat fa setmanes.

Actualitzat

El general Ashfaq Pervez Kiyani ha assumit la comandància de les forces armades del Pakistan en substitució del president Musharraf, que s'ha acomiadat del seu uniforme militar en la cerimònia celebrada a Rawalpindi, prop de la capital, Islamabad.

En el traspàs de poders, Musharraf ha definit Kiyani com un "excel·lent" militar i s'ha mostrat convençut que farà una bona feina al capdavant de les forces armades, abans de traspassar-li oficialment el comandament de l'exèrcit. I és que el nou comandant està considerat un dels homes més lleials de Musharraf.

Nomenat subcap de l'exèrcit el passat mes d'octubre, Kiyani havia estat fins al setembre director dels serveis secrets ISI. La seva designació té el vistiplau dels líders opositors, entre ells el de l'exprimera ministra Benazir Bhutto, que considera que Kiyani serà un bon líder militar.

Musharraf ha manifestat que estava trist per haver de deixar el càrrec de comandant, però, a la vegada, s'ha mostrat content perquè les forces armades estan en el seu millor moment. Amb aquest traspàs, Musharraf ha respost a la pressió nord-americana, que li exigia deixar aquest càrrec abans del 29, quan ha de prendre possessió de la presidència del Pakistan.

El president pakistanès, que va arribar al poder fa vuit anys, després d'un cop d'estat, s'enfronta a una creixent oposició després de la suspensió del president del Tribunal Suprem del Pakistan, que va qüestionar la constitucionalitat de permetre a Musharraf seguir sent cap de les forces armades i president. El Pakistan es troba en estat d'excepció des del 3 de novembre i, per aquest motiu, el president té més atribucions que en una situació normal. Ara, l'oposició pressiona perquè les eleccions legislatives es facin al gener i s'esculli un nou primer ministre.

Anar al contingut