Londres

Murdoch tanca el "News of the World" després de l'escàndol de les escoltes

El magnat dels mitjans de comunicació Rupert Murdoch ha decidit tancar el diari "News of the World" després de l'escàndol de les escoltes telefòniques a una nena segrestada i assassinada. La polèmica s'ha estès també a unes presumptes escoltes a familiars de soldats morts a l'Iraq i l'Afganistan i a víctimes dels atemptats del 2005. En un comunicat, James Murdoch, fill del magnat de la comunicació, ha dit que diumenge es publicarà l'última edició del "News of the World". El grup mediàtic s'ha ofert a "col·laborar activament i plenament" amb la policia en totes les investigacions "sobre les suposades escoltes il·legals de converses telefòniques de víctimes d'actes terroristes i assassinats".

Actualitzat
El president de l'empresa editora del tabloide, James Murdoch, fill de Rupert Murdoch, ha fet aquestes declaracions a través d'un comunicat després que el pare d'una persona que va morir en un atemptat amb bomba va assegurar que li podrien haver punxat el telèfon, cosa que el primer ministre britànic, David Cameron, va qualificar de "totalment repugnant".

Graham Foulkes, el fill del qual va morir en un dels atemptats terroristes perpetrats a Londres el 7 de juliol del 2005, ha dit que el seu número de telèfon i la seva adreça apareixen en els arxius d'un detectiu privat que treballa per al dominical "News of the World", un dels més venuts al Regne Unit i amb 168 anys d'història.

Prèviament, s'havia denunciat que els periodistes havien escoltat els missatges del contestador telefònic de l'adolescent desapareguda Milly Dowler -de la qual després es va saber que havia estat assassinada- i dels seus pares. Qui feia aquestes escoltes fins i tot va esborrar missatges de la bústia de veu del telèfon de la nena fent que la família cregués que encara era viva. De retruc, en fer això, s'estaven esborrant proves del cas.

La policia britànica va obrir una investigació especial per esbrinar si el diari havia fet escoltes telefòniques il·legals a diversos polítics i persones famoses. L'actor Hugh Grant va declarar dimecres a la CNN que la policia l'havia interrogat en el marc d'aquesta investigació.

En saber-se aquesta setmana que també algunes víctimes dels atemptats del 2005 i d'assassinats podrien haver estat objecte de les escoltes il·legals, Cameron va afirmar que caldrà dur a terme una investigació independent, encara que abans s'haurà de completar la investigació policial. "El que s'ha fet és totalment repugnant", va manifestar a la Cambra dels Comuns.

Aquest dimecres es va ampliar encara més la llista de possibles víctimes de les escoltes perquè l'Associació de la Premsa Britànica va assenyalar que alguns familiars de soldats morts a l'Iraq i l'Afganistan també en podrien haver estat víctimes.

De moment, la policia ha trobat gairebé 4.000 noms de persones que podrien tenir el telèfon punxat en els documents que el tabloide li ha facilitat. Mentrestant, desenes de persones s'han posat en contacte amb les autoritats perquè sospiten que també els podrien haver intervingut les comunicacions. D'altra banda, la Policia Metropolitana londinenca ha obert una investigació per saber si empleats del diari sensacionalista han subornat policies.

La plantilla s'ha assabentat de la notícia poc abans que es fes pública. News Internacional, els editors del rotatiu, han assegurat que se'ls podria recol·locar en altres mitjans de News Corporation. D'altra banda, una de les possibilitats és la creació d'un nou mitjà que agafi el relleu a "News of the World". De fet, el grup de Rupert Murdoch hauria registrat fa dos dies els dominis The Sun on Sunday i The Sunday Sun.

James Murdoch ha anunciat que tota la recaptació de l'ultima edició de "News of the World", amb una tirada d'uns 2,8 milions d'exemplars es destinarà a obres benèfiques. A més, s'oferirà a organitzacions de caritat que s'hi puguin anunciar gratuïtament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut