Munyides a mà i amb música clàssica: així viuen les cabres d'un pastor de Riudaura
En Marc, el pastor de Riudaura, amb les seves cabres
Riudaura

Munyides a mà i amb música clàssica: així viuen les cabres d'un pastor de Riudaura

En Marc, que també és acordionista, posa Catalunya Música a les seves cabres

RedaccióActualitzat

En Marc és el pastor de Riudaura, un poble a 15 minuts en cotxe d'Olot. Té prop de 100 cabres i les muny cada dia per fer formatges. En fa de tres menes: un de curat i amb escorça natural i un altre curat i fumat, similar a un idiazàbal, i des de fa poc també fa un tupí amb sidra. Tots ells amb llet crua, sense pasteuritzar.

El benestar de les seves cabres és una de les màximes preocupacions d'en Marc, per això les treu a pasturar i, quan estan tancades, els posa Catalunya Música.

"Durant el dia, des que arribo al matí i fins que marxo al vespre, hi ha Catalunya Música i es nota molt i molt. Guanyen que es calmen i jo hi guanyo que el dia a dia al corral és molt més agradable."

En Marc és un amant de la música. A part de la seva feina com a pastor i formatger, també dedica bona part del temps al seu alter ego: en Pere de les Cabres. Quan en Marc es canvia el nom per Pere, es converteix en un acordionista i volta per arreu del món "amb un acordió a l'esquena". El nom de Pere se'l va posar com a homenatge a un vell pastor de la Garrotxa.


A part de posar música a les cabres, en Marc ha escollit munyir les seves cabres a mà. Això fa que el procés sigui molt més lent, però sap que les cabres ho agraeixen.

"Munyir a mà per al pastor és pitjor perquè és més feina. Però per a les cabres és millor. És una anomalia. Quedem molt poquets que ho fem però per a les cabres és més bo perquè no és tan agressiu. És més adaptatiu, cada cabra té una manera de fer. I no hi ha soroll, perquè la munyidora té un motor i fa soroll."

 

Formatges de temporada

Els formatges d'en Marc són estacionals perquè en comptes de forçar que les cabres quedin prenyades en grups i no quedar-se sense llet durant tot l'any, els respecta el cicle vital i deixa que totes donin a llum a la primavera. Això vol dir que durant gran part dels mesos d'hivern, en Marc no muny les cabres i, per tant, no té llet per fer formatges.

Pel que fa a les cabres més velles, en Marc no les sacrifica quan deixen de produir llet. Les manté en el grup fins que es moren de velles.

Les cabres fins i tot actualitzen un compte de Twitter.

 

Part de les cabres que ara té en Marc venen de França i per això es diuen "Madame". Són cabres de raça saanen, provinent dels Alps. En Marc les va comprar gràcies a un procés de micromecenatge, en què va aconseguir 4.800 euros de 137 mecenes.

En Marc diu que fa formatges com a "mecanisme per treure diners" perquè el que a ell el fa viure és "la muntanya, la natura i els animals". Ell és feliç.

"El meu objectiu a la vida era poder viure en contacte amb  la natura,  poder viure d'aquesta manera. I clar, el que volia és ser feliç i per a mi la felicitat és això."

ARXIVAT A:
Gastronomia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut