L'espuma s'agrupa en grans flocs i s'escampa per tota la població (Reuters/Luisa González)
L'espuma s'agrupa en grans flocs i s'escampa per tota la població (Reuters/Luisa González)
Colòmbia

Muntanyes d'espuma contaminant i corrosiva envaeixen el poble de Mosquera, a Colòmbia

L'origen seria el riu Balsillas, que recull les aigües residuals de Bogotà, una ciutat amb 8 milions d'habitants

Actualitzat

Els habitants de la població de Mosquera, situada a la perifèria de la capital de Colòmbia, lluiten des de fa dies amb una estranya invasió: grans superfícies d'espuma blanca que s'escampa periòdicament per tots els carrers.

Els veïns de Mosquera es queixen de la pudor a putrefacció de l'espuma invasora i diuen que està provocant problemes de salut. Els més afectats són els habitants del sector de Los Puentes, el més proper al riu Balsillas, el lloc on s'origina la marea blanca.

Els habitants de Mosquera es queixen de problemes respiratoris provocats per la contaminació del riu
Els habitants de Mosquera es queixen de problemes respiratoris provocats per la contaminació del riu (Reuters/Luisa González)


El riu Balsillas recull les aigües residuals de la ciutat de Bogotà, que té vuit milions d'habitants. Se sospita que l'espuma l'ha provocat un abocament descontrolat de productes químics i detergents al riu.

Des de fa anys, els habitants de Los Puentes i de Mosquera s'han acostumat a l'aparició periòdica de les grans masses d'espuma. Però les pluges intenses d'aquest any han empitjorat el problema de contaminació. L'origen, diuen, no està en les inusuals pluges d'aquest any, sinó en la mala gestió dels residus a la capital colombiana.

Les autoritats asseguren que l'escuma no és perillosa per a la salut de les persones
Les autoritats asseguren que l'espuma no és perillosa per a la salut de les persones (Reuters/Luisa González)

Les autoritats de Mosquera asseguren que l'espuma que flota a l'ambient, s'adhereix als edificis i inunda els carrers no és perjudicial per a la salut. L'alcalde, Gian Gerometta, diu que la població compta amb una planta de tractament d'aigües residuals que processa 200 litres d'aigua per segon i que compleix tots els requeriments que exigeix la normativa.

No és la primera vegada que els carrers de Mosquera s'omplen de grans volums d'escuma contaminant
No és la primera vegada que els carrers de Mosquera s'omplen de grans volums d'espuma contaminant (Reuters/Luisa Gonzalez)

Però els veïns no són de la mateixa opinió: es queixen que l'espuma és altament corrosiva, fa malbé les superfícies que toca i que la pudor és insuportable. Alguns han hagut de fer servir inhaladors perquè l'efecte de l'espuma ha fet que empitjorin de malalties respiratòries.

Ara el consistori ha demanat ajuda a les autoritats nacionals perquè s'eliminin els residus vegetals acumulats al riu, que haurien actuat com un tap i eviten que l'espuma avanci i es dissolgui.

(Reuters/Luisa González)

 

 

ARXIVAT A:
ContaminacióColòmbia
Anar al contingut