L'alcaldessa, Olga Arnau (ERC), i la primera tinenta d'alcaldia, Blanca Albà (Junts), anunciant la remodelació del govern, el setembre passat, després de la sortida dels dos regidors no adscrits, anteriorment de la CUP
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Vilanova i la Geltrú: Olga Arnau aspira a sobreviure a l'explosió de la CUP

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

El pacte de govern independentista ERC-Junts-CUP, que va desbancar la força més votada, el PSC, ha acabat desintegrat. L'alcaldessa, Olga Arnau (ERC), arriba al final del mandat amb Junts encara al govern, però en minoria i sense la CUP, que ha viscut una amarga confrontació entre els regidors i l'assemblea local. Junts ha hagut de buscar un candidat d'última hora després de la renúncia de Gerard Figueras, i pel PSC, el diputat Juan Luis Ruiz opta a ampliar la victòria i aconseguir governar

 

Com està ara l'Ajuntament 

El PSC va guanyar les eleccions amb un marge estret, i va quedar empatada amb ERC a 8 regidors. ERC va formar govern amb Junts (3) i la CUP (3), però els regidors cupaires, primer van abandonar el partit i van passar a ser no adscrits, i després van dimitir. Els tres que els van substituir, de nou com a CUP, són ara a l'oposició. Completen l'oposició Ciutadans (3 regidors) i Som VNG, candidatura que té el suport de Podem (2 regidors).

 

La batalla electoral

L'acord de govern entre ERC, Junts i la CUP a Vilanova i la Geltrú després de les últimes eleccions municipals es va presentar com un exemple d'unitat independentista i l'ANC el va celebrar amb una concentració amb crits d'"unitat" i "independència".

Però el pacte ha acabat trencat, i Vilanova, amb un govern en minoria d'ERC i Junts, ha aprovat els últims pressupostos del mandat gràcies al PSC

Entremig, hi ha hagut una trencadissa a la CUP. Els tres electes cupaires es van incorporar al govern municipal, amb Olga Arnau (ERC) com a alcaldessa, i Blanca Albà (Junts) com a primera tinenta d'alcaldia. Però aviat van anar sorgint les desavinences: el 2021, la regidora d'Acció Social, Marta Guinda (CUP), va abandonar l'Ajuntament per discrepàncies amb la formació. La va substituir Jaume Aliaga.  

 

Crisi a la CUP

El 2022, l'assemblea local de la CUP va demanar als tres regidors, a qui acusava d'anar per lliure, que votessin en contra dels pressupostos, perquè consideraven que "algunes de les partides d'àrees estratègiques, com habitatge i acció social", no anaven "en consonància amb el pla de xoc que la ciutadania necessita".

Els tres van desobeir l'ordre, hi van votar a favor i van continuar al govern municipal com a no adscrits

Però, amb el temps, tots tres han acabat fora de l'Ajuntament, i deixant pas a altres membres de la CUP, més afins a l'assemblea i contraris al govern ERC-Junts.

Enric Garriga ho va deixar el març de l'any passat, poc després de l'aprovació dels pressupostos, al·legant que la situació li havia provocat "angoixa" i "ansietat" i acusant la CUP de ser una "piconadora de carn".

Els altres dos, Marta Jofra i Jaume Aliaga, van presentar al setembre una denúncia a l'Oficina Antifrau per presumptes "irregularitats" en un contracte de reforç de la recollida d'escombraries i per unes obres l'any 2009 a les caves Jaume Serra. Van anunciar que dimitien però, abans que ho poguessin fer, l'alcaldessa els va cessar.   

La CUP, que es presentarà el 28M amb el politòleg Josep Manel Ametllé, ha votat en contra dels pressupostos del 2023 acusant el govern municipal d'"incompetència". Els comptes s'han pogut aprovar gràcies a un acord amb el PSC, que ha destacat que ha fet "política útil". 

 

Ruiz (PSC) vol ampliar la victòria

Els socialistes van guanyar pels pèls les eleccions del 2019, però l'acord independentista els va deixar a l'oposició. El diputat i economista Juan Luis Ruiz, veterà de la política local, es torna a presentar per substituir el que considera que ha estat "el govern del fracàs", amb la promesa de més seguretat i més neteja (la ciutat ha municipalitzat el servei, i els treballadors van anar a la vaga).

Olga Arnau opta a un segon mandat com a candidata d'ERC. Ara també presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, aspira a desenvolupar grans projectes, com la pacificació del centre, que aquest mandat li ha portat maldecaps, amb manifestació inclosa de veïns i comerciants contra el carril bici de l'avinguda Francesc Macià, i el nou servei de recollida d'escombraries porta a porta, que ara està aturat. També vol desencallar equipaments pendents, com la nova comissaria de la Policia Local i l'Espai Jove. 

 

El pescador Jaume Carnicer, candidat d'última hora de Junts

Junts, que va patir una patacada fa quatre anys (va passar de 6 a 3 regidors) ha decidit renovar el cap llista en un procés que ha tingut un contratemps d'última hora.

L'únic aspirant a les primàries va ser Gerard Figueras, que era secretari d'Acció Exterior a la Generalitat. Amb la sortida de Junts del govern, Figueras, que també havia estat secretari d'Esports, va fitxar com a directiu de la cadena de gimnasos DiR.

La nova feina és "incompatible" amb la candidatura a Vilanova, i al novembre, va decidir renunciar-hi. L'executiva local ha triat al seu lloc el pescador Jaume Carnicer, actualment regidor del Primer Sector. 

 

Embolic lila amb En Comú, Podem i SOM VNG

L'exregidora Iolanda Sánchez serà la candidata d'En Comú Podem, actualment sense representació a l'Ajuntament. Sánchez, diplomada en Gestió i Administració Pública, diu que vol defensar els "valors d'esquerres, que ERC i el PSC han abandonat". 

Però la candidatura SOM VNG, que ara té dos regidors a l'Ajuntament, es presenta pel seu compte, amb Juanma Rodríguez com a cap de llista, i també assegura que compta amb el suport de Podem. Segons Rodríguez, a Vilanova i la Geltrú no es pot aplicar l'acord que han signat En Comú i Podem per concórrer junts a les eleccions a tot Catalunya, perquè no hi ha entesa entre les agrupacions locals.

Ciutadans, amb tres regidors, torna a confiar en l'advocada Erika Quintero com a candidata. Es presenta com a garantia d'estabilitat davant del "desgavell de partits" del govern municipal. I el PP, que el 2019 va perdre la representació a Vilanova, aposta per l'exregidor Carlos Remacha.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut