L'alcalde de Viladecans, al centre, amb onze nous agents de la Policia Local, incorporats el novembre passat
L'alcalde de Viladecans, al centre, amb onze nous agents de la Policia Local, incorporats el novembre passat
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Viladecans: Carles Ruiz busca retenir la majoria absoluta després de 18 anys al poder

L'Ajuntament ha xocat amb la Generalitat per l'ampliació de l'aeroport del Prat i per l'extensió de la zona de protecció del delta, que creu que pot perjudicar els agricultors

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

L'històric alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, va recuperar fa quatre anys la majoria absoluta que no tenia des del 2007. ERC intentarà trencar-la ara, amb un model enfrontat que ja s'ha deixat veure amb la tensió entre l'Ajuntament i la Generalitat per l'ampliació de l'aeroport i per la protecció especial del delta. En Comú, rearmada ara per l'acord amb Podem, lluita per guanyar pes al govern municipal, sobretot si el PSC es queda en minoria.

 

Com està ara l'Ajuntament 

El PSC va guanyar àmpliament les eleccions del 2019. Té majoria absoluta, amb 13 regidors. Governa en coalició amb l'única regidora d'En Comú. A l'oposició, hi ha els 5 regidors d'ERC, 3 de Cs i 2 de Podem.

 

La batalla electoral

Divuit anys després d'haver estat investit alcalde de Viladecans, Carles Ruiz es presenta per cinquena vegada les eleccions municipals com cap de llista del PSC. Aspira a revalidar la majoria absoluta que va aconseguir el 2019, quan va sumar dos regidors, fins als 13 que té ara. 

Al davant, hi tindrà ERC, en auge a la ciutat. Fa quatre anys, els republicans van passar de 3 a 5 regidors, i esperen continuar creixent, per trencar la majoria de Ruiz. La cap de l'oposició, la politòloga i antropòloga Bàrbara Lligadas, repeteix com a candidata i assegura que hi ha "nervis a Can Modolell", seu de l'alcaldia, perquè els socialistes veuen "amenaçada la seva comoditat". 
 

En Comú i Podem, junts

També l'espai d'En Comú Podem arriba reforçat a les eleccions. El 2019, hi va concórrer amb quatre llistes separades, de les quals dues es van quedar fora de l'Ajuntament. En Comú va aconseguir una regidora, Encarni Garcia, que ha governat en coalició amb el PSC, i Podem va tenir dos regidors, que s'han quedat a l'oposició. Ara, Garcia lidera una candidatura única i celebra que, aquest cop, hagin "deixat de ser una paròdia de La vida de Brian" i hagin aconseguit rearmar l'espai polític. 

Ciutadans va consolidar el 2019 els quatre regidors que tenia a Viladecans, i ara el portaveu, José Luis de la Rosa, vol repetir el resultat. 

I el PP intentarà tornar al ple amb Fernando Moya, que va ser coordinador de Vox a la demarcació de Barcelona. Moya va abandonar Vox després d'adonar-se que era ple de gent "totalment d'ultradreta i neonazis", va dir en una entrevista a La Sexta. 

 

Plans de creixement

Ruiz sotmet a les urnes plans de creixement de Viladecans a banda i banda, que han provocat protestes veïnals. A Ponent, amb 238 pisos (més de la meitat de protecció oficial) i amb equipaments esportius a l'entorn de la masia de Can Sellarès, que serà rehabilitada. I, a Llevant, amb les primeres promocions immobiliàries d'un pla urbanístic aprovat el 2015.

També hi ha patates calentes en el transport públic. El canvi d'operadora en el servei de bus metropolità, que ara gestiona Avanza, ha estat un maldecap per als usuaris, pel mal estat dels vehicles. Els conductors van protestar el desembre per les condicions laborals. A mig termini, l'Ajuntament confia en l'alternativa del metro del Delta, del qual ja s'ha licitat l'estudi de viabilitat, i que connectaria Castelldefels amb Barcelona, passant per Viladecans. I, mentrestant, Adif ha anunciat una inversió per renovar l'estació de tren.

 

Polèmica per l'ampliació de l'aeroport

Sobre el delta del Llobregat, pesa el projecte d'ampliació de l'aeroport, que el PSC defensa, i ara l'Ajuntament també està fent ara un cavall de batalla del Parc Agrari. Amb l'ampliació de la zona de protecció especial que pretén aprovar el govern per millorar-hi la biodiversitat, l'alcalde i prop de 200 empreses creuen que està en joc la continuïtat de l'activitat agrícola de Viladecans i que es posa en risc la principal àrea de cultius de la regió metropolitana. 

El mandat culmina amb la reobertura de la casa pairal de ca n'Amat com a espai visitable i amb una aposta per les energies verdes: ja està en marxa la companyia elèctrica municipal, Vilawatt, i el pressupost del 2023 contempla una rebaixa de l'IBI del 50% per a les comunitats de veïns que instal·lin plaques fotovoltaiques.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut