Judit Gisbert (segona per l'esquerra), alcaldessa de Solsona, en la inauguració del parc de bombers, el 3 de març
Judit Gisbert (segona per l'esquerra), alcaldessa de Solsona, en la inauguració del parc de bombers, el 3 de març
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Solsona: l'alcaldessa Judit Gisbert s'estrena com a candidata d'ERC

Junts estrena candidata, Elis Colell, però el grup municipal en munta una d'independent, amb l'actual portaveu, Marc Barbens, de cap de llista

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Judit Gisbert, primera dona alcaldessa de Solsona, va rellevar David Rodríguez a mig mandat i aquestes són les seves primeres eleccions com a cap de llista. Aspira a retenir per a ERC un feu que manté des del 2007. L'espai postconvergent arriba dividit al 28M: exmembres del PDeCAT i els regidors actuals de l'ajuntament presenten una candidatura pròpia, al marge de la de Junts.


Com està ara l'Ajuntament 

ERC té 7 regidors i majoria absoluta. A l'oposició, hi ha Junts (3), Alternativa per Solsona-CUP (2) i el PSC (1). 


La batalla electoral

El 18 de setembre del 2021, Judit Gisbert (ERC), diplomada en Dietètica i Alimentació, va ser investida alcaldessa de Solsona. "No ens enganyem, no ho tenia previst", va dir en la presa de possessió. 


Judit Gisbert, candidata d'ERC

L'alcalde des del 2010, David Rodríguez, va renunciar al càrrec quan el govern el va nomenar secretari de Governs Locals. I Gisbert, que tot just s'havia estrenat com a regidora a l'inici del mandat, li va agafar el relleu, convertint-se en la primera dona alcaldessa de Solsona. "És un repte que vull evitar que sigui una llosa", diu. Ara, Gisbert encapçala la candidatura d'ERC a les eleccions del 28M.

Els republicans governen a Solsona des del 2007, primer amb Xavier Jounou, després amb David Rodríguez, i ara amb Judit Gisbert. Des del 2011, hi tenen majoria absoluta (7 regidors). 


Plaça del Camp

L'alcaldessa admet que el mandat acaba amb molts projectes frenats, sobretot per la interrupció de la pandèmia. A la via pública, el més destacat ha estat la reforma de la plaça del Camp, que s'ha finançat amb fons europeus. I la ciutat també ha estrenat el nou edifici de l'escola El Vinyet, després de 15 anys en barracons; el tanatori municipal, amb tres sales de vetlla i un espai per a cerimònies laiques, i l'ampliació del parc de bombers.


El Camp del Serra i la piscina coberta

Però l'oposició retreu al govern municipal que tingui encallades algunes decisions estratègiques. Per exemple, què s'ha de fer al Camp del Serra, un solar al centre de la ciutat que l'Ajuntament va comprar el mandat passat, però que encara no té els usos definits, a l'espera d'un procés participatiu. O la piscina coberta, una promesa d'ERC, que no s'ha concretat, i que té pendent de definir el finançament i el model de gestió. 


Carreteres: les connexions amb Berga i amb Manresa

En matèria de mobilitat, l'Ajuntament reclama millores a la C-55, que connecta Solsona amb Manresa, i que s'executi amb rapidesa la reforma ja planificada de la C-26, que va fins a Berga. I celebra que a la tardor entri en vigor T-Mobilitat, que permetrà aplicar la T-Jove i oferir als estudiants viatges a Barcelona per 40 euros el trimestre. Però tots els grups polítics reclamen més freqüències i més línies directes. 


Marc Barbens lidera una llista vinculada al PDeCAT

L'espai postconvergent arriba dividit a les eleccions. L'actual cap de l'oposició, Marc Barbens, i bona part de l'equip que el va acompanyar el 2019 en la candidatura de Junts per Catalunya, es presenten en una llista que han batejat com a Treballem per Solsona, i que va amb Ara Pacte Local (PDeCAT). El cap de llista fixa com a prioritat la reactivació econòmica de la ciutat, la creació de sòl industrial i de llocs de treball qualificats, i l'accés a l'habitatge. 


Elis Colell, candidata de Junts

Junts ha fet foc nou i ha preparat una candidatura al marge dels regidors actuals, que encapçalarà Elis Colell. Activista cultural (va ser la primera dona Carnestoltes, el 2006, i dirigeix "Els pastorets"), és coneguda a Solsona sobretot per presentar actes (va arribar a presentar els candidats d'ERC a unes eleccions municipals). Colell, aliena a la política, va rebre la trucada de Junts, i va acceptar encapçalar la llista pel "cuquet solsoní": "Aquell que t'entra quan sents els goigs de la Mare de Déu del Claustre o la Patinfanjàs tocant el primer Bufi [del Carnaval]". 


Pilar Viladrich repeteix a la CUP

Alternativa per Solsona-CUP presenta una llista molt renovada, però amb la mateixa cap de llista que fa quatre anys, l'advocada Pilar Viladrich. Fixa també les polítiques d'habitatge i la transició energètica com a prioritats, al costat de la implantació d'una mobilitat segura, "donant més pes als vianants".


Mohammed El Mamoun, candidat del PSC

I, pel PSC (1 regidor), s'estrena l'enginyer informàtic Mohamed El Mamoun, que va ser número 2 dels socialistes ara fa quatre anys, i que va entrar al ple a mig mandat, per la renúncia de la cap de llista. El Mamoun posa l'accent també en la manca d'habitatge, proposa construir un centre de dia per a gent gran, i reclama la remunicipalització de l'escola bressol.  


Ramon Ribalta, cap de llista del PP

El PP es torna a presentar a Solsona després de no fer-ho el 2019. El candidat és l'empresari Ramon Ribalta. Els populars fa vint anys que no tenen representació a l'Ajuntament de Solsona, i l'última vegada que ho van aconseguir va ser amb el pare de l'actual candidat. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut