L'exacaldessa Susagna Riera (Junts), durant el debat d'investidura del 2019, quan la germana de Quim Torra s'enduia la fotografia del…
L'exacaldessa Susagna Riera (Junts), durant el debat d'investidura del 2019, quan la germana de Quim Torra s'enduia la fotografia del president de la sala de plens
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Santa Coloma de Farners: Foc nou després d'un mandat convuls entre ERC i Junts

Joan Casalprim (ERC) i Carme Salamaña (Junts) s'estrenen el 28M, i el PSC i els independents opten de nou per Bea Ventura i Pep Prat, respectivament

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Santa Coloma de Farners busca girar full el 28M després d'un mandat convuls marcat per les discrepàncies entre ERC i Junts. Junts volia governar amb els independents i el PSC, però un ple molt tens, amb xiulades i escridassades, i la intervenció a l'últim moment del president Torra va fer canviar les aliances el 2019. Al final, hi ha hagut un govern d'ERC i Junts, amb alcaldia compartida, i amb els independents, que n'han acabat expulsats. Els principals protagonistes del mandat es retiren i entren candidats nous.


Com està ara l'Ajuntament 

El govern està format per ERC (6 regidors) i Junts (4), que s'han repartit els quatre anys d'alcaldia. Ara l'alcalde és Joan Martí (ERC). Fins fa uns mesos, també formava part del govern el grup d'Independents per la Selva (2), que va ser expulsat, i ara és a l'oposició. Completen l'oposició el PSC (2) i la CUP (2), i una exregidora de Junts, l'exalcaldessa Susagna Riera, que ara és no adscrita.

 

La batalla electoral

El ple per triar l'alcaldessa s'havia convocat a les 12 del migdia i va acabar gairebé a les 11 de la nit. Susagna Riera, de Junts (5 regidors), hi arribava amb un acord amb el grup Independents per Santa Coloma de Farners (2) i el PSC (2) per ser investida alcaldessa, i desbancar així l'alcalde sortint, Joan Martí, d'ERC (6), guanyador de les eleccions. 

Però el ple no va anar com Riera s'esperava. Un grup de veïns presents a la sala van començar a escridassar els 9 regidors que havien de formar part del govern, un per un, quan eren cridats a prendre possessió. I van xiular i interrompre diverses vegades els discursos, amb crits de "Llibertat, presos polítics" i "Fora els del 155", enmig de la passivitat de la mesa d'edat, formada per les dues regidores de la CUP. Retreien a Riera que hagués arribat a un acord amb els socialistes.


Les trucades del president

La portaveu del PSC, Bea Ventura, va demanar intervenir per dir, entre plors, que sentia molt que els líders del procés fossin a la presó, especialment Dolors Bassa, excompanya seva a la UGT, i que faria el possible perquè Pedro Sánchez els indultés. 

Carme Dilmé, d'ERC, va prendre la paraula per revelar una trucada que havia rebut la nit abans del president de la Generalitat, Quim Torra, veí del poble. Els havia demanat, va dir, que aturessin el pacte, i que arribessin a un acord amb Junts

Riera (Junts) també va confirmar haver rebut una trucada del president. "A les dotze de la nit", va dir, i va seguir així: "Aquest és el poble del president Torra, però el president no s'ha presentat a aquestes eleccions, ens hi hem presentat nosaltres, i ell no ens ha fet costat." La seva germana, Montse Torra, present al ple, va córrer a despenjar la fotografia del president. I les xiulades van seguir sense cap crida a l'ordre.


Acord ERC-Junts-Independents

Finalment, els regidors es van avenir a aturar la sessió i a reprendre-la al vespre, per donar-se unes hores de marge per negociar el que el president els havia demanat. I així va ser: poc després de les 10 del vespre, Susagna Riera (Junts) va ser investida alcaldessa amb un acord amb ERC i els dos regidors independents, que contemplava un canvi d'alcalde, per Joan Martí (ERC), a mig mandat. 

Ventura (PSC) va revelar haver passat "por" i va dir que la "violència" havia derrotat "un acord democràtic". 

Així arrencava el mandat a Santa Coloma de Farners, ara fa quatre anys, i la tensió entre ERC i Junts que es va viure aquell 15 de juny del 2019 va costar molt que s'esvaís


Temporal Gloria i homenatge a Torra

ERC i Junts van mostrar nombroses discrepàncies públiques en els primers mesos de govern, per exemple per la decisió de l'alcaldessa d'eliminar la comissió de Barraques i de canviar de lloc la festa major, en contra del criteri dels republicans, o per la valoració dels llocs de treball de l'Ajuntament, impulsada per Junts, que en corregia una d'anterior, d'ERC. 

A l'altra cara de la moneda, hi ha la gestió, més unitària, del temporal Gloria, que va castigar durament la ciutat, i la declaració del president Torra com a fill adoptiu de Santa Coloma de Farners.


Relleu a l'alcaldia 

Com estava previst, el juny del 2021, Joan Martí (ERC) va agafar el relleu a l'alcaldia a Susagna Riera (Junts). En aquest segon tram del mandat, l'Ajuntament ha hagut de front al tancament de la piscina coberta, per la fallida de l'empresa que la gestionava, i ha aprovat la construcció d'una nova piscina descoberta, als Saioners, per valor de gairebé dos milions d'euros. També s'ha posat en marxa el sistema de recollida d'escombraries porta a porta, llargament ajornat. L'Ajuntament ha instal·lat 22 càmeres de videovigilància, entre altres coses, per detectar els que deixen les escombraries on no toca.


Ocupacions de pisos

En l'àmbit social, un dels conflictes del mandat ha estat a la carretera Castanyet, en un blocs ocupats. L'Ajuntament, "desbordat", va instar les companyies de llum i d'aigua a tallar-los el subministrament. Les famílies, amb 36 adults i 34 menors, van viure setmanes senceres sense aigua ni llum. A Santa Coloma, només hi ha set pisos socials, una xifra que l'alcalde reconeix que és "insuficient". 


L'exalcaldessa, condemnada

L'any passat, l'Audiència de Girona va condemnar a 3 anys i mig de presó l'exalcaldessa Susagna Riera per haver filtrat informació mèdica d'una menor que denunciava haver patit abusos sexuals. El cas va passar el 2018, quan Riera era pedagoga al Consell Comarcal. La noia acusava el seu pare i el seu tiet, i l'exalcaldessa n'hauria informat l'àvia. Arran de la condemna, que no és ferma, Riera va deixar el partit i el govern i acaba el mandat com a no adscrita


El govern, trencat 

El tripartit no ha aconseguit acabar els quatre anys. ERC i Junts n'han expulsat els dos regidors independents, que van votar en contra de la pujada de taxes que ha aplicat l'Ajuntament aquest 2023. L'equip de govern s'ha vist incapaç de fer uns nous pressupostos per a aquest any, per l'increment dels consums, i ha prorrogat els del 2022. L'executiu, això sí, ha aconseguit arrencar un compromís del govern fer els nous jutjats de la ciutat abans del 2026.


Joan Casalprim (ERC) i Carme Salamaña (Junts) prenen el relleu als alcaldes del mandat

Joan Martí i Susagna Riera pleguen després d'aquest mandat convuls. Martí va arribar a ser escollit alcaldable d'ERC per al 28M, però hi va renunciar setmanes més tard. ERC, finalment, té com a cap de llista el professor d'anglès Joan Casalprim, que es presenta admetent la "poca entesa" que hi ha hagut entre els socis de govern i, de cara al pròxim mandat, proposa apostar per l'atenció a les persones i per les polítiques mediambientals. 

Junts opta per l'empresària del sector immobiliari Carme Salamaña, que diu que arriba al 28M "il·lusionada, amb energia i empenta". 


El PSC torna a apostar per Bea Ventura

En canvi, el PSC repeteix l'aposta per Bea Ventura. En una entrevista a El Punt Avui, diu que es tornarà a presentar "amb molta il·lusió i amb ganes de tirar endavant aquest municipi, que necessita un canvi". I obre la porta a entrar al govern si es donen les circumstàncies. 


Els indepedents repeteixen candidat, Pep Prat

I els Independents per Santa Coloma de Farners també repeteixen cap de llista: el regidor i portaveu municipal, Pep Prat, autònom del sector dels espectacles. La formació creu que el "desgavell" i les "desavinances" entre ERC i Junts "a nivell nacional" han provocat una desafecció entre l'electorat independentista. Prat, en canvi, creu que ells estan "alliberats de les pressions dels partits" i que poden treballar amb una "proposta de poble" que atengui més directament els problemes de la ciutadania.


Ivette Casadevall, candidata de la CUP

La CUP aposta per Ivette Casadevall, graduada en Publicitat i Relacions Públiques. Va ser la número 2 el 2019, i una de les dues regidores de la CUP, a l'oposició, en aquest mandat. "A l'oposició, hem après que l'equip de govern actual té una clara manca de transparència", diu Casadevall. Amb aquesta bandera i amb la lluita contra l'emergència climàtica, es presenta com a cap de llista a les eleccions del 28M.

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut