Ana María Martínez, alcaldessa, l'agost passat, en una compareixença per l'atropellament mortal de dos ciclistes de la ciutat
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Rubí: Ana María Martínez (PSC) promet batallar per l'hospital i per la segona estació d'FGC

ERC aspira a superar els socialistes i provocar el canvi a la ciutat, amenaçada per l'obertura d'un tercer abocador a Can Balasc

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Rubí entra en campanya amb un conflicte mediambiental pels abocadors: n'hi ha un en litigi, un altre amb sentència, i se'n projecta un tercer, el de Can Balasc, que ha provocat una protesta d'entitats ecologistes i veïnals. L'alcaldessa, Ana María Martínez (PSC), opta a la reelecció, amb la promesa de batallar per l'hospital i per la segona estació de FGC. ERC, amb Xavier Corbera, aspira a fer el tomb i provocar el canvi.  

 

Com està ara l'Ajuntament 

El PSC és el primer grup del ple, amb 10 regidors, i governa amb els 3 regidors d'En Comú Podem. ERC és la força principal de l'oposició, amb 7. Completen l'oposició Cs (3 regidors), la candidatura independent Veïns per Rubí (1) i l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP), que inclou la CUP (1).

 

La batalla electoral

El mandat arrencava amb la polèmica per la instal·lació d'un centre de menors en un hotel del municipi, al barri de Can Rosés, i que havia esclatat en plena campanya. 

Va donar peu a manifestacions i l'alcaldessa, Ana María Martínez, i alguns partits deien que era inviable i que no s'havia consensuat amb la Generalitat. Uns mesos més tard, al desembre, govern i ajuntament pactaven que, en comptes d'un centre de menors, s'hi ubicaria una residència per a joves embarassades i mares menors d'edat.


Litigis pels abocadors

I el mandat ha continuat amb la polèmica pels abocadors. El de Can Canyadell està denunciat a la fiscalia i hi ha desacord entre govern i oposició sobre si la llicència que té per funcionar encara és vigent. Al de Can Carreras, l'ajuntament ha reclamat que es compleixin les sentències de retirada de residus. I, sobre la taula, hi ha també la posada en marxa d'un tercer abocador, el de Can Balasc, molt a prop d'una zona habitada i d'una escola, amb un contenciós administratiu als jutjats i pendent de si s'acaba autoritzant o no.


Hospital i estació de FGC

L'actual alcaldessa busca la reelecció i continuar governant a la ciutat: el PSC ho fa des del 2003. En el mandat anterior, els socialistes van governar amb un trànsfuga de CDC i amb el suport extern de Cs, però durant aquest mandat, ho ha fet en coalició amb els Comuns, que abans, com a Iniciativa per Catalunya-Verds, havien liderat l'ajuntament.

Martínez presenta a les urnes la rehabilitació del Casino, que obrirà a finals d'any, després d'una inversió milionària, com a centre cultural, i exhibint les restes romanes que s'hi van trobar durant les obres. I promet batallar per dues reivindicacions històriques: la segona estació dels FGC i l'hospital. A la ciutat, hi ha un consens molt ampli sobre la necessitat d'aixecar una estació de tren al carrer Castell, per donar servei a la zona nord. I, sobre l'hospital, l'alcaldessa recorda que Rubí és de les poques ciutats de més de 50.000 habitants que no en té un de propi. 


ERC aspira a fer el tomb

ERC, que ha estat el primer partit a l'oposició, afronta les municipals amb el mateix candidat, amb la idea de liderar un canvi a la ciutat: van aconseguir set regidors el 2019 i ara aspiren a fer el tomb.

Lidera la candidatura Xavier Corbera, que fa quatre anys va obtenir els millors resultats per als republicans en unes municipals.


Percepció d'inseguretat

Una de les principals tensions entre govern i oposició ha estat per la percepció d'inseguretat, que es va disparar arran de l'apunyalament mortal d'un botiguer, la tardor del 2021. L'any passat, les xifres demostren la majoria de delictes greus van baixar a Rubí, però no les agressions sexuals, i van pujar els furts i els robatoris.

L'Ajuntament s'ha incorporat al pacte de municipis de l'Arc Metropolità per demanar més mà dura contra les ocupacions i poder fer expulsions exprés.


Canvis a la candidatura de la CUP

En Comú i Podem (3 regidors) han confirmat que tornaran a anar junts el 28M, amb l'objectiu de ser decisius: seguiran al capdavant els dos responsables de les formacions i ara regidors, Andrés Medrano, com a número 1, i Ànnia Garcia, de 2.

Per a Ciutadans, que va quedar en quarta posició amb tres regidors, repetirà com a alcaldable Roberto Martín.

La formació municipalista Veïns per Rubí, present al ple des del 2015, tornarà a confiar en Toni Garcia. El partit ha ratificat el candidat, tot i que la seva exdona l'ha denunciat per amenaces de mort, agressions sexuals i maltractament físic i psicològic. Una altra denúncia va ser arxivada. Garcia diu que les denúncies són falses, i assegura tenir coneixement que la seva exdona es va reunir amb l'alcaldessa abans de presentar-les.

La candidatura Alternativa d'Unitat Popular (AUP), moviment assembleari que inclou la CUP, EUiA i Pirates, però perd la històrica Alternativa Ciutadana de Rubí, que se'n desvincula. Marina Dolset serà la número 1 de la llista.

I Junts, amb Ivan Vila, i el PP, amb Juan José Giner, intentaran recuperar la representació que van perdre en les últimes eleccions.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut