Manoli Vega, candidata de Junts, amb Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal (esquerra), i l'alcalde sortint, Jordi Munell (dreta)
Manoli Vega, candidata de Junts, amb Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal (esquerra), i l'alcalde sortint Jordi Munell (dreta)
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Ripoll: Manoli Vega s'estrena com a candidata de Junts, i ERC, el PSC i la CUP volen un "canvi"

Jordi Munell deixa la política local després de 32 anys a l'Ajuntament de Ripoll i de tres mandats com a alcalde

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Jordi Munell deixa l'alcaldia després de tres mandats al càrrec i de 32 anys a l'Ajuntament. L'empresària i comerciant Manoli Vega, actual regidora, el relleva com a candidata de Junts. ERC i PSC, que ja van governar junts, arriben al 28M anunciant les ganes d'un canvi, i la CUP vol ser clau per garantir un govern d'esquerres. Els quatre partits es conjuren perquè aquest cop l'extrema dreta quedi fora del ple.


Com està ara l'Ajuntament 

Junts governa en solitari amb 8 regidors. A l'oposició, hi ha ERC (3), el PSC (3), la CUP (2) i una regidora no adscrita, que es va presentar pel partit d'extrema dreta Front Nacional de Catalunya.


La batalla electoral

Jordi Munell deixa la política municipal després de 32 anys. Va entrar a l'Ajuntament de Ripoll com a regidor el 1991, i és alcalde des del 2011, càrrec que combina des de fa vuit anys amb el de diputat al Parlament de Catalunya. El 2019, a Ripoll, va guanyar còmodament (8 regidors), però va perdre la majoria absoluta. Ara té la intenció de mantenir l'escó al Parlament, però creu que ha arribat el moment del relleu a Ripoll.


Manoli Vega, candidata de Junts

El substituirà al capdavant de la llista de Junts l'actual tercera tinent d'alcalde, Manoli Vega, que ha dut en l'últim mandat les àrees de Turisme, Comerç, Fires i Mercats. Vega és empresària del sector dels congelats, ja havia estat regidora en una etapa anterior, i també va ser presidenta de la Unió de Botiguers de Ripoll. Diu que aposta per la "continuïtat en les polítiques" i per tenir, des de l'Ajuntament, un "tarannà dialogant". 


Crisi amb Joaquim Colomer

El mandat ha acabat amb una crisi interna a Junts. Munell ha expulsat del govern el quart tinent d'alcaldia, Joaquim Colomer, que ara és regidor no adscrit. Segons el govern municipal, el mòbil que feia servir, propietat de l'Ajuntament, està relacionat amb un compte de Twitter anònim des d'on es criticaven regidors de Junts, l'alcalde i membres d'altres partits. Ell ho nega.

A més, Colomer és president del Consell Comarcal. Cinc dels sis consellers de Junts n'han plegat en protesta pel cas de Twitter, i han deixat Colomer governant en minoria amb l'única consellera de Junts que s'hi ha quedat, els socialistes i un conseller independent. 

Colomer es presenta a les eleccons amb una candidatura independent, batejada com a Som-hi Ripoll!.


Chantal Pérez s'estrena a ERC

Manoli Vega s'enfrontarà amb Chantal Pérez, nova candidata d'ERC, en substitució de l'anterior cap de llista, Nani Mora, que va renunciar al càrrec de regidora per motius de salut. Pérez és advocada, regidora a l'oposició i actualment fa de secretària al jutjat de pau de Torelló. Té el repte de millorar els resultats d'ERC, que, en les últimes eleccions, va perdre un regidor, i es va quedar amb 3. Considera que la vila necessita "un canvi", i "més ambició i ganes" de les que creu que té l'equip de Junts. ERC mai no ha guanyat les municipals a Ripoll, tot i que Teresa Jordà en va ser alcaldessa del 2003 al 2011, al capdavant de coalicions d'esquerres.


Torna al PSC Enric Pérez, expresident comarcal 

Al PSC (3 regidors), hi torna Enric Pérez, director comercial de la Fundació MAP, que treballa amb persones amb discapacitats, i actual regidor a l'oposició. Pérez va ser tinent d'alcalde amb Teresa Jordà (ERC) del 2007 al 2011, i president del Consell Comarcal del Ripollès. Ara aspira a millorar els resultats dels socialistes a l'Ajuntament, i coincideix que és hora que hi hagi "un canvi". Fixa com a prioritats l'habitatge, els serveis de salut i la via pública. 


La CUP, per "un govern d'esquerres"

La candidatura Alternativa per Ripoll-CUP (2 regidors) també renova el cap de llista. Serà el periodista i antropòleg Dani Vilaseca, professor de l'institut Abat Oliba. Diu que el govern de Junts ha prioritzat "les xifres davant de les persones", i per això creu que és imprescindible un "canvi" a l'Ajuntament. Pronostica que les eleccions municipals, "aquest cop, seran obertes", i considera que la CUP és garantia que hi hagi alternança i "un govern d'esquerres". 


Frenar l'extrema dreta

La regidora d'extrema dreta Sílvia Orriols, que va entrar a l'Ajuntament el 2019 amb el Front Nacional de Catalunya (1 regidor), pretén tornar-hi, ara amb un nou partit, Aliança Catalana. Manté el discurs racista i contra la immigració.

Davant d'això, totes les forces del ple li han fet aquest mandat un cordó sanitari, que l'ha deixat aïllada, i han votat en contra de totes les mocions que ha presentat. Orriols va entrar a l'Ajuntament a rebuf dels atemptats del 17-A. 


Fomentar la convivència

"Som l'únic municipi de Catalunya amb presència de l'extrema dreta independentista a l'Ajuntament, però és que també som l'únic municipi de Catalunya que ha tingut una cèl·lula gihadista que ha comès un atemptat", explicava fa uns mesos el regidor de la CUP Aitor Carmona a TV3.

A més de l'estratègia al ple, els grups són conscients que cal combatre les causes de fons que alimenten l'extrema dreta, començant per l'aïllament d'alguns joves d'origen migrant. Per això, en els últims anys, s'han posat en marxa diverses iniciatives per refer ponts.


Infraestructures: C-17 i R3

L'Ajuntament ha tancat el mandat amb progressos en matèria de mobilitat. En carreteres, estan en marxa les obres de la rotonda de l'entrada nord, on s'enllacen l'N-260 i la C-17, i hi ha aprovada la reforma de l'estació d'autobusos. En canvi, continua aturada (i ja fa setze anys) la variant est, que hauria d'allunyar el trànsit de la C-17 del nucli urbà. 

I, al tren, s'han fet obres per protegir les vies al pont del riu Ter, i Adif s'ha compromès a construir a Ripoll un taller de manteniment, que donarà feina a una vintena de persones. L'R3 avaries freqüents i hi ha moltes queixes dels usuaris. Tot i això, l'alcalde sortint admet que els compromisos d'Adif per millorar i desdoblar la línia s'estan complint i que el pla de Rodalies en garanteix el futur. 


Obres immediates

Per al futur immediat, hi ha prevista la passera al Pont de Calatrava, que uneix l'estació i la carretera de Barcelona per sobre del Ter, una obra reivindicada històricament, i que té una dotació dels pressupostos participatius. I els comptes generals del 2023 inclouen també una partida per fer realitat la piscina municipal exterior, que Ripoll encara no té.

El nou govern haurà d'afrontar el repte de l'accés a l'habitatge (està en marxa un projecte per rehabilitar i llogar pisos buits al barri vell) i de la pacificació del nucli històric (l'Ajuntament destaca que hi ha 500 places d'aparcament a 10 minuts del centre) perquè sigui un espai més per a vianants, i perquè recuperi la vitalitat comercial. 


Falta de metges d'atenció primària i especialistes

La falta de metges tant al CAP com a l'hospital comarcal de Campdevànol són un maldecap per a les institucions locals. L'any passat, va dimitir el director del CAP, després de denunciar l'escassetat d'efectius. I tots els grups del ple van aprovar una moció per reclamar a Salut incentius per atreure especialistes a les zones rurals. 

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut