L'alcalde, Marc Aloy (ERC), a l'esquerra, amb el regidor d'Urbanisme, David-Aaron López, a la Fàbrica Nova, el gran projecte del mand…
L'alcalde, Marc Aloy (ERC), a l'esquerra, amb el regidor d'Urbanisme, David-Aaron López, a la Fàbrica Nova, el gran projecte del mandat
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Manresa: ERC busca desfer l'empat amb Junts i mantenir Marc Aloy a l'alcaldia

Junts presenta un nou candidat, Ramon Bacardit, fent èmfasi en la "inseguretat" i l'"incivisme", i el PDeCAT dona suport a una candidatura alternativa

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Manresa ha estat un exemple de cordialitat en l'acord Junts-ERC, que fins i tot s'han repartit l'alcaldia aquest mandat, davant dels vaivens de la coalició al govern de la Generalitat. Marc Aloy (ERC) va guanyar per només 11 vots el 2019, i ara aspira a una victòria més clara davant de la ruptura de l'espai postconvergent: Junts presenta Ramon Bacardit i el PDeCAT dona suport a la llista de Joan Vila. L'emblema dels grans projectes de ciutat és la transformació de la Fàbrica Nova, de la mà de la UPC. 

 

Com està ara l'Ajuntament 

ERC i Junts van quedar empatadíssims el 2019, i tenen 8 regidors cadascun. Han governat en coalició: el primer any amb Valentí Junyent (Junts) d'alcalde, i els tres següents, amb Marc Aloy (ERC). El PSC és la tercera força, amb 4 regidors. Per darrere, va quedar la CUP, amb 3, i Cs en tenia dos fins al maig passat, quan Miguel Cerezo va abandonar el grup.  

 

La batalla electoral

El recompte va ser d'infart. Durant tota la nit, ERC i Junts es van anar alternant el primer lloc a Manresa, el 26 de maig del 2019, fins que el resultat final va ser una victòria agònica del candidat republicà, Marc Aloy, sobre l'alcalde sortint, Valentí Junyent, de Junts, per només 11 vots de diferència: 9.118 a 9.107. El recompte definiu de la Junta Electoral, publicat tres dies després, encara ajustava més la diferència: 10 vots.

ERC i Junts, que ja venien de governar plegats a Manresa, s'han repartit l'alcaldia: un any, per a Junyent --que culminaria el 2020 una etapa de nou anys en el càrrec--, i tres, per a Aloy, fins al final del mandat. La coalició ha resistit als vaivens del pacte ERC-Junts a la Generalitat, i es posa a prova en les pròximes eleccions.

 

Junts: "Ordre i seguretat"

Junts renova el candidat. Serà l'arquitecte Ramon Bacardit, exregidor d'Urbanisme, que es presenta abanderant la necessitat d'un "canvi" a Manresa i amb un discurs en què defensa que cal més "ordre" i "seguretat" a la ciutat. 

La percepció d'inseguretat es va disparar sobretot als carrers del centre al llarg del 2021, amb protestes de veïnat i comerciants, tot i que les xifres de delictes no han augmentat. L'alcalde, Marc Aloy, hi veu "la pressió de Barcelona per expulsar" grups de delinqüents i defensa "polítiques socials" per reinserir persones "que són víctimes d'un sistema que els exclou". 

 

Candidatura amb el suport del PDeCAT

"Ells s'han d'adaptar a les normes i no nosaltres a ells, calen mesures contundents", diu, en canvi, Joan Vila, empresari, membre de Pimec, i líder de la nova candidatura Impulsem, que té el suport del PDeCAT. L'exalcalde Junyent, que es va alinear amb el PDeCAT després de la ruptura amb Junts, ha evitat donar-li suport i s'ha mantingut en una posició neutral entre les dues candidatures. 

 

El repte de la Fàbrica Nova

Davant de la trencadissa postconvergent, l'alcalde sortint confia en una victòria clara d'ERC per donar continuïtat a grans projectes, com la transformació de l'antiga Fàbrica Nova en un pol de coneixement, de la mà de la UPC, o el soterrament de les línies de FGC, que deixarà noves zones verdes entorn del passeig Pere III. Per al pròxim mandat, queden pendents les reformes dels carrers més emblemàtics del centre: el carrer Guimerà, que serà només per a vianants i sense autobusos, i les carreteres de Vic i de Cardona. 

En matèria de mobilitat, hi ha consens entre els grups polítics de Manresa a l'hora de denunciar el greuge que consideren que pateix la ciutat per la connexió en tren, lenta, amb Barcelona, i per la concentració de peatges a la C-16.

 

Anjo Valentí s'estrena pel PSC

El PSC, que va millorar els resultats el 2019 --passant de 3 a 4 regidors--, aspira a continuar creixent, aquest cop amb un candidat nou, el politòleg Anjo Valentí

Per la CUP, que es presenta amb la marca de Fem Manresa, repeteix la regidora Roser Alegre. I Ciutandans també confia en l'actual portaveu municipal, Andrés Rojo. L'altre regidor taronja a l'Ajuntament, Miguel Cerezo, va sortir del grup el maig passat per discrepàncies amb la direcció del partit.

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut