Tomb a Lleida: ERC guanya les eleccions després de 40 anys de victòries del PSC
Miquel Pueyo (ACN)
Lleida

Tomb a Lleida: ERC guanya les eleccions després de 40 anys de victòries del PSC

Miquel Pueyo s'imposa a Fèlix Larrosa per només 81 vots de diferència

RedaccióActualitzat

Després de 40 anys de victòries del PSC, els republicans guanyen a Lleida. Miquel Pueyo s'imposa a Fèlix Larrosa per només 81 vots de diferència, 13.402 vots per 13.321, i tots dos tindran 7 regidors a la Paeria.

Junts per Catalunya obtenen 6 representants, els mateixos que tenia. Completen el consistori Ciutadans, amb 3 (-1), i els Comuns i el PP, amb 2 cadascun.

 

Eleccions muncicipals 2019

 

Lleida venia d'un consistori amb només el PSC, CiU i el PP i el 2015 es va fragmentar amb set partits a la Paeria. El PSC va perdre gairebé la meitat dels regidors: de 15 a 8.

El PSC va obtenir 8 regidors i Àngel Ros va aconseguir l'alcaldia en un govern en minoria amb un pacte de suport amb Ciutadans.

El suport de Ciutadans al PSC ha dominat part de l'escena política a Lleida i també la marxa de Ros, alcalde durant 15 anys i des del 2007 amb majoria absoluta. Aquestes són les primeres eleccions sense Àngel Ros com a candidat des del 2007.

L'agost del 2018 Ros va ser nomenat ambaixador a Andorra i va ser substituït per Fèlix Larrosa. Larrosa ha estat continuista però ha fet algun gest: per exemple, el canvi de noms de carrers franquistes a què s'oposava Ros i que fins i tot va arribar als jutjats.

 

 

Toni Postius repetia al capdavant de la llista de Junts per Catalunya Lleida. A les municipals del 2015 va obtenir 6 regidors.

ERC concorria als comicis en coalició amb MES i Avancem liderats per Miquel Pueyo. Els republicans venien d'una legislatura amb 3 regidors però després dels bons resultats del 28A aspiren a governar la Paeria.

La CUP ha perdut els 2 regidors obtinguts el 2015. El PP i els Comuns mantenen els dos regidors actuals.

Vox no obté representació. El partit d'extrema dreta es presentava per primer cop a la capital del Segrià amb el vicepresident de la formació, Miquel Bonsatre.

L'expresident del partit, José Antonio Ortiz, va ser detingut per delictes d'abús sexual i pornografia sobre persones amb incapacitat. Va ser suspès de militància.

 

Consulta tots els resultats de les eleccions municipals

 

Cervera

Joan Santacana d'ERC guanya les eleccions i aconsegueix 4 regidors, el doble que les anteriors municipals. La segona força és JxCat amb 3 regidors després que en aquesta convocatòria ha patit la marxa de Ramon Royes, actual alcalde, que no es presentava a la reelecció. PP i Cs no han obtingut cap regidor.

El consistori el completen la CUP, el PSC i Solucions i Futur. Tots tres doblen resultats de 2015 i es fan amb 2 seients a l'ajuntament.

 

Guissona

Junts per Catalunya guanya les eleccions a Guissona amb 5 regidors. ERC n'aconsegueix 4 i passa a ser la segona força. Primàries i PSC treuen 2 regidors respectivament.

ERC ha governat des del 1999 en aquest municipi, el segon més poblat de la Segarra després de Cervera.

 

Tremp

La formació socialista Compromís per Tremp guanya les eleccions amb 6 regidors. ERC és la segona força amb 4 regidors i JxCat n'obté 3, 2 menys que el 2015.

Un pacte entre CiU i ERC va fer fora els socialistes del govern municipal tot i que van guanyar les eleccions anteriors fent alcalde Joan Ubach, de CiU. Caldrà veure si reediten el pacte i qui serà la nova alcaldessa.

 

Tàrrega

L'alcaldessa Rosa Maria Perelló de JxCAT ha guanyat les eleccions i reeditarà el seu tercer mandat. ERC serà la segona força amb 5 regidors i el tercer lloc l'ocuparà la CUP amb 3. 

 

Sort

Raimon Monterde guanya les eleccions però amb unes altres sigles. S'ha presentat per la plataforma independent Som Poble, que incorpora també membres de la CUP. 

Junts per Sort, marca de l'antiga Convergència a Sort, passa de 5 a 2 regidors. Tot i guanyar les eleccions el 2015, l'acord entre FM i la CUP els van deixar fora del govern municipal. 

El PSC tornar a tenir presència al consistori amb 1 regidor. L'última legislatura no ha tingut representació.

 

Solsona

ERC manté la majoria absoluta. L'actual alcalde David Rodríguez d'ERC governarà per tercer cop amb 7 regidors. 

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), al seu despatx (ACN)

 

Cs i Vox es presentaven per primer cop no han aconseguit representació al consistori. 

 

La Seu d'Urgell

Compromís PSC guanya les eleccions per la mínima amb 6 regidors a la capital de l'Alt Urgell. Junts per Catalunya passa de 7 a 5 regidors.

El diputat del PSC Òscar Ordeig és el cap de llista de Compromís per la Seu i possible nou alcalde del municipi. 

Jordi Fàbrega que es presenta per Junts per La Seu - JxCAT aspirava a conservar l'alcaldia que deixa l'històric Albert Batalla, que tanca simbòlicament la llista.

Els dos regidors que perd JxCat els guanyen els altres dos partit que completen el consistori: Esquerra Republicana amb 4 representants (+1) i la CUP amb 2 (+1).

Caldrà estar atents a pactes electorals perquè Jordi Fàbrega, malgrat no guanyar les eleccions, podria buscar un pacte independentista amb ERC i la CUP per mantenir-se a l'ajuntament.

Cs i Vox que es presentaven per primera vegada no han aconseguit regidors. 

 

Mollerussa

Marc Solsona revalida la majoria abosluta, amb 9 regidors, tot i perdre dos diputats. Solsona, de 43 anys, és també diputat al Parlament per JxCAT.

ERC és la segona força amb 5 regidors, 2 més dels que va obtenir l'anterior legislatura. El PSC tindrà 2 regidors i el PP 1. 

Mollerussa en Comú - En Comú Guanyem que es presentava presenta per primer cop amb aquestes sigles no ha obtingut representació. 

 

Les Borges Blanques

Enric Mir que encapçala la llista de JxCAT perd un regidor però conserva la majoria absoluta amb 7 regidors. 

L'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, durant el Ple extraordinari del consistori de la capital de les Garrigues (ACN)

 

La candidatura d'ERC i la CUP BxREP serà la segona força amb 6 regidors. 

 

 

 

Ciutadans que es presenta per primer cop no aconsegueix representació. 

Compromís per Les Borges - Candidatura de Progrés, marca amb la que es torna a presentar el PSC no obté cap regidor. L'any 2015 no va concórrer a les municipals. A les eleccions del 2011 sí que havia obtingut representació.

 

Balaguer

ERC aconsegueix majoria absoluta a Balaguer i passa de 5 a 9 regidors i guanya les eleccions a Balaguer. Jordi Ignasi Vidal tornarà a ser alcalde de la capital de la Noguera però aquest cop no necessitarà el suport del PSC per ser investit.

Junts per Catalunya perd dos dels seus cinc regidors i es queda amb tres, els mateixos que conserva el PSC. Completen l'ajuntament la CUP i els comuns d'Ara Sí amb 1 regidor cadascun.

Alcarràs

ERC guanya les eleccions però perd la majoria absoluta. JxCAT serà la segona força amb 4 regidors. 

Després de dos mandats de Miquel Serra, que deixa l'alcaldia, ERC aposta per la seva mà dreta, el primer tinent d'alcalde Santi Pelegrí que encapçala una candidatura també renovada, amb un acord amb el Moviment d'Esquerres, els Comuns i altres col·lectius d'esquerra locals, per fer una llista transversal i un programa comú. 

Junts per Alcarràs, la nova marca del PDeCAT, el 2015 van perdre les eleccions i el 2011, tot i guanyar, van ser a l'oposició per un pacte ERC- PSC. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut