Mundó reclama gairebé 20.000 euros d'indemnització per haver estat 33 dies a la presó

L'exconseller vol veure compensat el dany moral i econòmic que li ha suposat estar tancat i després ser absolt dels delictes que implicaven l'ingrés entre reixes

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

L'exconseller de Justícia Carles Mundó reclama al govern espanyol una indemnització per haver estat empresonat, segons ha pogut saber TV3.

Mundó ha quantificat en 19.409,81 euros els diners que considera que l'Estat li ha de pagar com a compensació per haver estat tancat en presó preventiva 33 dies de forma indeguda. Després, amb sentència ferma, el van absoldre dels delictes que impliquen l'ingrés en un centre penitenciari.

Mundó ha presentat aquesta setmana l'escrit, al qual ha tingut accés TV3, davant el Ministeri de Justícia. Hi detalla les despeses que reclama per danys morals, per valor de 12.000 euros, i també pels diners que va deixar d'ingressar del seu sou com a treballador d'un despatx durant els dies que va estar entre reixes.

L'exconseller considera que l'empresonament i la posterior absolució dels delictes que impliquen l'ingrés a un centre penitenciari va suposar un "evident dany per a la reputació personal, familiar i professional".

Mundó recorda que, durant el procés judicial, va aparèixer públicament als mitjans de comunicació com un ciutadà acusat de malversació de diners públics, una acusació que es va veure reforçada amb l'ingrés en presó preventiva. D'aquest delicte va ser finalment absolt.

"Això suposa carregar amb un pes injust, més encara quan existeix una sensibilitat social molt intensa en relació amb l'ús dels diners públics."


L'exconseller, que ara es dedica a l'advocacia privada, considera que aquestes acusacions han impactat en la seva honorabilitat i en el desenvolupament de la seva feina.

També reclama que li paguin altres despeses que ell considera que mai s'haurien d'haver produït, com ara els viatges des de Gurb fins a la presó d'Estremera de la seva dona i els seus tres fills, que en aquell moment tenien 11, 8 i 6 anys. Els infants també van anar al psicòleg per gestionar la situació de veure el seu pare tancat. Mundó també inclou la despesa de l'atenció psicològica en la petició d'indemnització.

En total es reclamen 19.409,81 euros a l'Estat, com a responsable patrimonial pel funcionament de l'Administració de Justícia. L'article 294 de la Llei Orgànica del Poder Judicial recull que "tindran dret a indemnització els qui, després d'haver patit presó preventiva, siguin absolts per la inexistència del fet imputat".

A més, l'exconseller de Justícia cita jurisprudència en aquest sentit del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem. Precisament des de l'any passat, el Suprem aplica una nova jurisprudència que pot beneficiar Mundó.

Fins ara, a Espanya només s'indemnitzava aquelles persones que resultaven absoltes en situacions en què la sentència digués que els fets no havien passat, o bé que els fets no eren delictius. Ara, aquests dos supòsits s'han eliminat i es considera que qualsevol pres preventiu posteriorment absolt té dret a indemnització pel dany moral causat.

Mundó ja va anunciar al novembre que tots els diners que aconsegueixi d'una eventual indemnització els destinarà a la Caixa de Solidaritat o a l'Associació Catalana pels Drets Civils, perquè se'n beneficiïn els seus excompanys del govern que encara segueixen entre reixes, dos anys i mig després que ell en sortís.

La reclamació s'ha fet per la via administrativa, però a Mundó encara li quedaria la via judicial, en cas que no estigués satisfet amb la resposta del Ministeri de Justícia. Podria recórrer la decisió davant l'Audiència Nacional.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut