Santi Vila demana que li tornin la fiança per pagar "els quantiosos costos" del judici
Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, al darrere de Jordi Cuixart, durant el judici del procés al Tribunal Suprem

Mundó, Borràs i Vila ja poden ocupar càrrecs públics després d'haver complert condemna

Els van condemnar a 1 any i 8 mesos d'inhabilitació especial, mentre que, si no hi ha indults, els altres condemnats hauran d'esperar entre el 2026 i el 2030 per acabar condemna

Els exconsellers de la Generalitat Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila ja poden tornar a ocupar càrrecs públics, perquè la seva condemna al judici del procés es va acabar aquest dimecres, 9 de juny.

Són els primers que acaben condemna: ho ha certificat el Tribunal Suprem amb una interlocutòria que dona per extingida la condemna a 1 any i 8 mesos d'inhabilitació especial pel delicte de desobediència.

 

És una notícia que arriba en ple debat públic per la intenció del govern espanyol de concedir els indults per als altres condemnats, als quals encara els queden força anys de presó.

Els següents a qui se'ls acabaria la condemna si no hi hagués indults, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, sentenciats a 9 anys de presó, en principi haurien d'esperar al 2026.

Joaquim Forn i Josep Rull, sentenciats a 10 anys i mig, en teoria haurien d'esperar al 2028 perquè se'ls extingís la condemna i Carme Forcadell, amb 11 anys i mig, al 2029.

La resta, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, condemnats a 12 anys, al febrer del 2030, i Oriol Junqueras, a 13 anys, teòricament se li acabaria la condemna l'octubre d'aquell mateix any.


Les acusacions van demanar presó

Per Mundó, Borràs i Vila, la Fiscalia demanava molts més anys d'inhabilitació, 16, i també 7 anys de presó, pel possible delicte de malversació de fons públics, cosa que el tribunal va desestimar.

L'Advocacia de l'Estat també demanava penes altes, 7 anys de presó i 10 d'inhabilitació, mentre el partit d'extrema dreta Vox va demanar-los 24 anys de presó a cadascun d'ells.


Retirats de la política

A diferència d'alguns dels altres condemnats, que continuen exercint lideratges polítics, tots tres han abandonat la política activa, i ara caldrà veure si s'hi reincorporen de manera oficial. En el cas de Mundó, té previst portar la seva condemna al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Tant Carles Mundó com Meritxell Borràs van estar-se poc més d'un mes en presó preventiva el 2017, mentre Santi Vila només va arribar a passar-hi una nit.

A tots tres els van condemnar també a pagar 60.000 euros de multa, xifra que en el cas dels dos primers va assumir la Caixa de Solidaritat independentista.

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut