Palma

Munar recorrerà la sentència que la condemna a 5 anys i mig de presó per corrupció

L'expresidenta del Parlament balear i d'UM anuncia que recorrerà la sentència a 5 anys i mig de presó per corrupció pel "cas Maquillatge". Munar encara té pendents més casos.

RedaccióActualitzat
La primera sentència contra l'expresidenta del Parlament Balear i Unió Mallorquina, que encara té pendents més casos, la condemna a 5 anys i mig de presó i una multa de 100 euros diaris durant 8 mesos pel "cas Maquillatge".

Maria Antònia Munar no ha comparegut aquest dilluns per escoltar la sentència, però sí que ho han fet la majoria dels altres acusats. La dona que durant 25 anys va decidir i tutelar el poder polític de la comunitat autònoma pot convertir-se també en la primera política a les Balears que ingressa a presó.

Els cinc anys i mig de condemna que ha dictat la secció segona de l'Audiència Provincial n'hi obre les portes. El recurs serà un pas més del llarg procés judicial en què està implicada. La sentència d'avui, de 126 folis, fa un exhaustiu repàs i també crítica una manera de fer política. "El retrat criminal, -diu textualment- no és tant per la quantia defraudada, sinó pel desvalor de la conducta de qui defrauda el ciutadà com a administrat".

Munar, que hi recorrerà, ha dit que es tracta d'una "sentència política".

El jutge la considera culpable de donar subvencions irregulars a una empresa audiovisual. La seva mà dreta, Miquel Nadal, ha rebut una condemna menor, de 2 anys i mig de presó, perquè ha col·laborat amb la justícia.

En canvi, per a la seva cap de Comunicació, Margalida Sotomayor, defensora de Munar, també cinc anys de presó.

Han absolt els testaferros
i han posat penes menors als propietaris de la productora de televisió que van rebre la subvenció.

Els fiscals Anticorrupció sortien satisfets per la sentència i han de decidir si demanen l'ingrés immediat a presó o si esperen el resultat del recurs, com ja van fer amb Jaume Matas.

El tribunal considera provat que l'expresidenta del Parlament balear va concedir dues subvencions de 120.000 euros els anys 2004 i 2005 a la productora Vídeo U, que havia estat adquirida en part poc abans per la mateixa Munar i l'exvicepresident del Consell de Mallorca, Miquel Nadal, a través de testaferros.

A Munar encara li queda un llarg procés judicial. Aquest mateix mes declara per una altra causa, i l'espera el judici més complicat, conegut com el "cas Can Domenge". 

Munar va ser presidenta del Consell de Mallorca, presidenta del Parlament de les Illes Balears i presidenta de la formació política Unió Mallorquina.





VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut