Manifestació antisemita a la plaça de la República, a París (Reuters)
Manifestació antisemita a la plaça de la República, a París (Reuters)

Multitudinària manifestació de rebuig als actes antisemites a París

Durant l'últim any, s'ha incrementat un 74% els atacs contra jueus a França

Actualitzat

A França, els atacs contra jueus -els actes antisemites- s'han incrementat un 74% durant l'últim any: profanació de tombes, agressions físiques i verbals, pintades en llocs altament simbòlics.

Aquest dimarts, una manifestació a París ha volgut demostrar el rebuig massiu contra aquestes accions.

Milers de manifestants s'han concentrat a la plaça de la República de la capital francesa per denunciar un augment dels delictes d'odi antijueus.

Hi han assistit tots els líders religiosos del país després dels nombrosos delictes dels últims temps.

Sense símbols partidistes, representants de 17 formacions polítiques --no hi ha anat Marine Le Pen--, dels sindicats i de moltes entitats han denunciat que l'antisemitisme no és una qüestió dels jueus, sinó de tota la República.

El govern hi ha estat present amb el primer ministre i una desena de ministres, i també hi han participat els expresidents François Hollande i Nicolas Sarkozy.

No hi ha hagut discursos; només uns nois han llegit articles en contra de l'antisemitisme.


Macron, condemna els atacs antisemites

Emmanuel Macron, que no ha participat en la concentració a la plaça de la República, ha fet el seu propi homenatge a la comunitat jueva condemnant sobre el terreny els últims atacs antisemites.

 

El president francès, acompanyat del gran rabí de França, ha visitat el cementiri de Quatzenheim, a Alsàcia, on aquest dilluns a la nit 80 tombes van ser profanades i s'hi van fer pintades amb esvàstiques.

Amb cara seriosa, Macron ha parlat amb els veïns i ha promès fermesa per lluitar contra l'odi.

"Prendrem mesures. Farem lleis. Ho castigarem. Al final és la consciència de cadascú... La República s'aprèn i es porta."

 

(Reuters)

Més tard, a París, i amb els presidents del Senat i de l'Assemblea Nacional, Macron ha fet una ofrena floral al memorial de la "shoah", el museu de la història jueva durant la Segona Guerra Mundial.


Investigacions per diferents atacs

La justícia francesa investiga una agressió verbal al filòsof i acadèmic francès d'origen jueu Alain Finkielkraut, per insults antisemites, en el marc de la manifestació dels Armilles Grogues.

Va ser un episodi de gran tensió amb aquest intel·lectual, que ha criticat la deriva violenta del moviment.

Un atac que ha generat un ampli moviment de condemna i solidaritat, encapçalat pel president francès, Emmanuel Macron.

Les últimes setmanes, també al voltant de les manifestacions dels Armilles Grogues, han aparegut pintades antisemites i s'ha ratllat amb la creu gammada la imatge de Simone Veil, exministra francesa i símbol dels jueus supervivents dels camps d'extermini.

També s'ha atacat algun establiment propietat de famílies jueves.

La situació ha encès totes les alarmes de la comunitat jueva, preocupada per la pujada de les agressions, i que critica que els líders dels Armilles Grogues permetin els atacs antisemites.

ARXIVAT A:
XenofòbiaFrança
Anar al contingut