Diversos ucraïnesos onegen banderes europees durant la protesta a la plaça de la Independència a Kíev.
Uns ucraïnesos onegen banderes europees durant la protesta a la plaça de la Independència a Kíev. (Foto: EFE)
Kíev

Multitudinària manifestació a Kíev contra la renúncia del govern a firmar l'Acord d'Associació amb la Unió Europea

Desenes de milers persones van omplir el centre de Kíev per protestar contra la decisió del govern ucraïnès de renunciar a la firma de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, en una de les manifestacions a la capital d'Ucraïna dels últims deu anys.

RedaccióActualitzat

Desenes de milers persones han omplert el centre de Kíev per protestar contra la decisió del govern ucraïnès de renunciar a la firma de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea (UE). Ha estat una de les manifestacions més grans de la capital ucraïnesa dels últims deu anys. Segons els organitzadors, a la plaça d'Europa, on s'ha fet la trobada, han acudit més de cent mil manifestants, tot i que la policia ha rebaixat la xifra a vint mil.

Des de l'hospital on es troba reclosa, l'exprimera ministra i líder opositora Iúlia Timoixenko ha fet una crida per obligar el president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, a firmar l'Acord d'Associació amb la UE el dia 29, a la cimera de l'Associació Oriental Vílnius. "Avui tenim una tasca clara: obligar Ianukóvitx a revocar la seva humiliant decisió, i a firmar l'acord", ha insistit Timoixenko a la pàgina web de Batkivschina, el seu partit.

Timoixenko, que compleix una pena de set anys de presó per "abús de poder", ha afirmat que l'acord "és el nostre full de ruta cap a una vida normal" i un "salt quàntic" per anar "del profund salvatgisme de la dictadura a la civilització del futur".

Des de la tribuna, el cap del grup parlamentari de Batkivschina, Arseni Iatseniuk, ha demanat la dimissió del govern i ha advertit que l'oposició muntarà piquets permanents davant la seu de l'executiu per exigir la firma de l'Acord d'Associació amb la UE.

El campió mundial de boxa de pesos pesats en la versió WBC i líder del partit opositor UDAR, Vitali Klitschko, no ha pogut arribar a temps a la manifestació pel fet que els dos aeroports de Kíev han denegat el permís d'aterratge a l'avió en què tornava a la capital ucraïnesa.

Durant el míting, s'ha aprovat una resolució per donar caràcter indefinit a les protestes, tal com va passar el 2004 a la Revolució Taronja, quan una campanya pacífica contra el frau a les eleccions presidencials va acabar amb la repetició dels comicis. A més, els manifestants han demanat la celebració d'una sessió extraordinària del Parlament per aprovar totes les lleis necessàries per a la integració europea, inclosa la que permeti a Timoixenko viatjar a l'exterior per tractar-se de l'hèrnia discal que l'afligeix. En cas que no es compleixi aquesta demanda, l'oposició exigirà la dissolució del Parlament i la celebració d'eleccions anticipades.

El Ministeri de l'Interior ha disposat un imponent dispositiu de seguretat, ja que també s'ha celebrat a Kíev un míting dels partidaris del govern, tot i que molt menys multitudinari que el de l'oposició. Encara que la jornada ha transcorregut en un clima de calma, en caure la tarda s'han produït alguns incidents aïllats.

El govern justifica l'acció per motius econòmics

L'oposició acusa Ianukóvitx i el seu govern de torpedinar els processos d'integració a la UE i de trair els interessos nacionals. Aquest dijous, el govern ucraïnès va anunciar la suspensió dels preparatius per a l'Acord d'Associació amb la UE, firma prevista per a finals de la setmana vinent. El govern ho va justificar per la necessitat de desenvolupar les relacions econòmiques amb Rússia i amb la postsoviètica Comunitat d'Estats Independents.

Després de l'anunci de Kíev, el comissari europeu de Política de Veïnatge, Stefan Füle, ha lamentat la decisió de les autoritats ucraïneses i ha considerat que la suspensió dels preparatius per a la firma de l'acord obligarà a retardar "moltes de les noves oportunitats per al país i per als seus ciutadans". No obstant això, Füle ha dit que la UE "manté la porta oberta".

La renúncia a la firma de l'Acord d'Associació amb la UE ha desencadenat una onada de protestes a les ciutats més importants del país, incloses les orientals pro russes com Donetsk i Khàrkiv, on Ianukóvitx té el seu graner electoral.

Anar al contingut