Multes de fins a 600 euros per beure i fumar al carrer (foto:ACN)
Girona

Multes de fins a 600 euros als menors que estiguin bevent alcohol o fumant al carrer a Girona

L'Ajuntament proposarà una nova ordenança de civisme que pretén aplicar mesures dures. Es prohibirà completament als menors d'edat fumar i beure al carrer. Les multes podrien arribar fins als 600 euros.

RedaccióActualitzat
Amb la nova ordenança de civisme, l'Ajuntament de Girona vol frenar una problemàtica que principalment té lloc durant les Fires: el consum d'alcohol per part dels joves menors d'edat. L'equip de govern ha manifestat que no serà inflexible a l'hora de prendre mesures contra aquest tipus de situacions.

La nova ordenança, que es porta al ple d'aquest mes, prohibeix explícitament als menors beure o fumar al carrer. El text també recull que en cap cas podran anar per la via pública carretejant ampolles de licor o qualsevol substància constituïda totalment o parcialment per tabac.

Si la policia troba algun menor desobeint aquestes prohibicions, la multa podria anar dels 151 als 300 euros (que és el que correspon a una infracció greu).

A l'ordenança també s'ha especificat a què s'enfrontaran els establiments que venguin alcohol o tabac als joves menors de 18 anys. En aquests casos, es tractarà d'una infracció molt greu i la multa pot arribar fins als 1.000 euros i l'Ajuntament podrà retirar la llicència a l'establiment o clausurar-lo.

L'Ordenança Municipal de Civilitat prohibeix també als majors d'edat beure alcohol en espais públics sempre que no estigui autoritzat. Amb aquesta mesura, l'Ajuntament intenta actuar contra l'anomenat "botellón". Per als majors d'edat, la infracció seria lleu i les multes anirien dels 50 als 150 euros.

El burca i el nicab, prohibits
Si s'aprova la nova ordenança, Girona se sumarà a la resta de capitals catalanes: Barcelona, Tarragona i Lleida, que prohibeixen l'ús del burca i el nicab en edificis públics. 

Prèviament al 2010 el PP ja va presentar una moció, amb el suport de CiU perquè es prohibís l'ús del burca i el nicab als equipaments públics. Llavors, l'equip de govern del tripartit (PSC, ERC i ICV) la va desestimar.

Ara, el text de l'Ordenança Municipal de Civilitat concreta que no es podrà "accedir i romandre als edificis, locals i equipaments municipals portant vel integral, passamuntanyes, casc integral o altres vestimentes o accessoris que impedeixin o dificultin la identificació i la comunicació visual".

En cas d'incompliment, l'ordenança ho qualifica com a infracció lleu. Dins aquest grup d'actituds sancionables també s'hi engloben altres conductes com ara llençar burilles al carrer o passejar-se per la ciutat "només amb el banyador o una altra peça de roba similar, o amb el tors totalment nu".

Per últim, entre d'altres, el text també prohibeix que s'acampi sense autorització en espais de la ciutat. En aquest cas, es tractaria d'una infracció greu, amb una multa d'entre 151 i 300 euros.

També l'oci nocturn
Aquesta nova ordenança de l'equip de govern de CiU també pretén regular totes les activitats de restauració, l'oci nocturn i la instal·lació de terrasses.

Aquesta nova proposta serà una modificació d'una ordenança aprovada a l'any 2000, i fa referència a les botigues amb degustació, els bars, restaurants, els pubs, les discoteques i les sales de ball. Alguns dels punts destacats són que no es permet "la captació de clients pel carrer per part del personal de l'establiment" o s'obliga a tots els pubs a tenir "un cancell de doble porta" per accedir als locals.

En referència als bars musicals i discoteques, s'explicita que no se'n podran instal·lar de nous "si entre ells no existeix un radi mínim de 25 metres". Pel que fa a les terrasses, no s'especifica quin serà l'horari de tancament tot i que fins ara havien de tancar a les deu de la nit. Només s'explica que "l'horari límit serà l'establert a la llicència, però l'ajuntament es reservarà el dret d'ampliar-lo en dates assenyalades."
Anar al contingut