Multes de fins a 3.000 euros per dormir al carrer a Alacant per un pacte de PP i Vox

L'oposició de Compromís considera que l'objectiu és fer fora els prop de 400 sensellar de la ciutat, que no reben cap ajuda social

Pepa Ferrer i redaccióActualitzat

Al voltant de l'estadi de futbol Rico Pérez de l'Hèrcules d'Alacant és on cada nit s'aixopluguen per dormir moltes persones sense llar de la ciutat. Altres, amb tendes de campanya, busquen descampats o racons d'alguns carrers per passar la nit. Es calcula que unes 400 persones dormen al carrer a la ciutat d'Alacant, i per fer-ho, des de principis de març, s'exposen a multes d'entre 700 i 3.000 euros.

"Amb aquests 700 euros llogaria una habitació, pagaria el mes de fiança i en tindria per menjar i sortir a buscar feina", diu la Josefina, que fa 3 anys que viu al carrer des que la crisi de la covid li va fer tancar el negoci que tenia i va haver de deixar el seu fill de 6 anys en acollida amb uns oncles.

El govern d'Alacant, del Partit Popular i Ciutadans, va aprovar al novembre una ordenança per multar les persones que s'estiguin al carrer. Segons Pere Garcia, de Compromís per Alacant, grup municipal a l'oposició, aquesta ordenança és únicament punitiva. Diu que parteix de la Regidoria de Seguretat en comptes de la de Serveis Socials i que l'únic objectiu que té és fer fora aquestes persones de la ciutat.

"La gent evidentment no podrà pagar, la Policia Local tindrà on agafar-se per desallotjar. Crec que estan buscant portar la gent a un altre lloc."

Afegeix que l'únic alberg que hi ha a la ciutat, amb 34 habitacions, és insuficient per a les 400 persones sense llar. Només poden estar-s'hi 15 dies cada sis mesos.

A Alacant hi ha unes 400 persones que dormen al carrer (CCMA)

A més a més, denuncia que fa 9 dies que plou intensament a Alacant i tampoc s'ha activat "el dispositiu d'emergència que està contemplat", diu Garcia, un pla municipal que preveu poder obrir "un pavelló amb la Creu Roja, per exemple, cosa que no entenem tampoc".

"L'ordenança de convivència cívica", com s'anomena, també multa les persones que els ajuden, així com les persones que exerceixen la prostitució i qui treballa al carrer.

Per a les organitzacions de voluntaris que, com Cometas y Sonrisas, reparteixen cada dia un àpat i els cobreixen les necessitats bàsiques, aquesta ordenança "s'ha fet famosa com l'ordenança de la vergonya".  Segons una de les voluntàries, Paqui Moya, no se'ls pot multar si no se'ls ofereix ajuda.

"Perquè primer han de fer arribar els recursos a aquestes persones, empadronar-les, donar-los les ajudes que els corresponen per dret, i tu no pots multar una persona que dorm al carrer quan no li estàs donant l'ajuda."

Denuncien que no se'ls ajuda a trobar feina, ni se'ls facilita l'accés a drets com l'ingrés mínim vital o la renda valenciana.

Els voltants de l'estadi de futbol Rico Pérez de l'Hèrcules, on dormen molts sensellar (CCMA)

"Jo veig com passen els vianants i ens miren amb por, amb fàstic", diu la Josefina. I Moya, una de les voluntàries, afegeix: "És cert que la gent desconfia d'una persona sense llar i moltes vegades hem d'amagar que ho són perquè quan l'empresa s'assabenta que domen al carrer els acomiaden."

Pere Garcia considera que una ordenança com aquesta hauria d'anar acompanyada de mesures socials complementàries "que permetin a la gent que està al carrer donar-los l'oportunitat de reintegrar-se a la societat, buscar feina, i l'empadronament igual. No es poden empadronar perquè no tenen una llar... i al final és un cercle viciós que no es pot aturar. I aquesta ordenança és inútil."

L'ordenança també multa les organitzacions que ajuden els sensellar (CCMA)


Pacte de PP i Vox a canvi del pressupost municipal

El mes de novembre, l'Ajuntament d'Alacant, governat per PP i Ciutadans, va aprovar l'ordenança segons la qual ha començat a aplicar el capítol de sancions aquest mes de març.

Des de principis de legislatura la pressió popular i d'organitzacions com Càritas va aconseguir aturar aquesta ordenança, però Vox la va utilitzar com a moneda de canvi amb els populars: "Al final, el grup de Vox va dir que si no s'aprovava aquesta ordenança no donarien suport als pressupostos del 2022", diu Garcia.

 

La corresponsal al País Valencià de TV3, Pepa Ferrer, amplia la informació en aquest vídeo d'"Els Matins" de TV3:

 

ARXIVAT A:
PPVoxPobresaPaís Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut