Un vigilant privat, al pantà de Sant Ponç, al Solsonès (ACN/Nia Escolà)
Un vigilant privat, al pantà de Sant Ponç, al Solsonès (ACN/Nia Escolà)

Multes de fins a 3.000 euros per als banyistes incívics al Solsonès

Vuit pobles del Solsonès contracten seguretat privada per sancionar comportaments com ara deixar escombraries a terra o aparcar en llocs on està prohibit

Redacció/ACNActualitzat

Aparcar en llocs on està prohibit, abandonar deixalles, tenir el gos deslligat, escoltar música amb el volum massa alt, etc. Amb la pandèmia, el nombre de banyistes als pantans i rieres del Solsonès s'ha triplicat i l'increment del turisme ha comportat també un augment dels comportaments incívics.

Davant d'aquesta situació, vuit municipis de la comarca del Solsonès han contractat un servei de seguretat privada per sancionar els banyistes que tinguin comportaments incívics amb multes que van dels 100 als 3.000 euros.

La part més visible d'aquest incivisme són les deixalles. Al pantà de la Llosa del Cavall, per exemple, a tocar d'un dels excessos hi ha un contenidor de vidre on hi ha tot tipus d'escombraries. "Barbacoes d'un sol ús, llaunes de cervesa i recipients de pollastre a l'ast són les deixalles més habituals", lamenta l'alcalde de Guixers, Jordi Selga, en declaracions a l'agència ACN.

Grups de banyistes al pantà de Sant Ponç
Grups de banyistes al pantà de Sant Ponç (ACN/Nia Escolà)


Clariana de Cardener, Olius, Navès, Lladurs, Odèn, Castellar de la Ribera, Guixers i Sant Llorenç de Morunys han decidit contractar vigilància privada amb capacitat per multar banyistes que no compleixin les normes, en una iniciativa que té el suport del Consell Comarcal del Solsonès.

La mesura s'aplica al pantà de Sant Ponç, al de la Llosa del Cavall, a la Ribera Salada, al riu Aigua d'Ora i al riu Aigua de Valls.

L'estiu passat ja hi va haver agents cívics que informaven els banyistes en cas de pràctiques incíviques. Però el president del Patronat de Turisme del Consell Comarcal del Solsonès, Ferran Ginestà, considera que no n'hi havia prou perquè la gent en fes cas: "Havien de trucar a Mossos i Agents Rurals, però no sempre arribaven a temps i, per això, hem decidit fer un pas més i multar".

Reclamació de la figura del vigilant rural

L'alcalde de Guixers, Jordi Selga, lamenta que els ajuntaments, tots ells petits i amb poca capacitat econòmica, hagin d'assumir aquesta despesa i reclama a la Generalitat que creï la figura de vigilant rural.

Aquesta figura hauria d'encarregar-se, segons els municipis del Solsonès, de controlar les massificacions de gent a la zona.

Autocaravanes aparcades en un lloc on està prohibit fer-ho, al Solsonès (ACN/Nia Escolà)
ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut