Multes de fins a 100 euros per no portar mascareta en la "nova normalitat"

El decret que prepara el govern espanyol contempla que la mascareta segueixi sent obligatòria quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat un cop superada la fase 3

RedaccióActualitzat

Hi haurà multes en la "nova normalitat" per a qui no porti mascareta en les situacions en què no es pugui mantenir una distància de seguretat, d'entre un metre i mig i dos metres, tant a l'aire lliure com en espais tancats d'ús públic. Així surt reflectit a l'esborrany del decret llei que prepara el govern espanyol, amb intenció d'aprovar-lo al pròxim Consell de Ministres i que aquest diumenge presentarà a la videoconferència de presidents autonòmics.

No portar mascareta serà considerat una infracció lleu i les multes seran de fins a 100 euros, segons aquest esborrany. Hauran de portar mascaretes els majors de 6 anys i no n'hauran de dur les persones amb malalties o dificultats respiratòries.

A partir del 21 de juny, quan acabi l'última pròrroga del decret d'alarma, i fins que acabi la crisi sanitària, la mascareta continuarà sent obligatòria, com ara, a tots els mitjans de transport, i al vehicle particular no ho serà quan els que hi viatgin convisquin al mateix domicili. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja havia avançat aquesta setmana en una compareixença al Congrés que les mascaretes i la distància física serien obligatòries a l'espai públic fins que hi hagi vacuna.

Illa havia assegurat que la nova normalitat "no vol dir altra cosa que aprendre a conviure, dia a dia, amb el coronavirus, amb totes les mesures de prevenció fins que tinguem a disposició alguna teràpia eficaç o una vacuna".
            

Facilitar dades a Sanitat

El govern espanyol es reserva l'opció de recuperar les competències si hi ha rebrot i tutelarà al detall les que cedeix. L'esborrany del decret estableix també que les comunitats autònomes seguiran tenint l'obligació de facilitar al Ministeri de Sanitat totes les dades necessàries per fer seguiment de la Covid-19 i les que calgui per garantir la coordinació entre les autoritats sanitàries davant de situacions d'emergència.

El decret estipula que els serveis de salut de les comunitats autònomes han de garantir a tots els nivells l'assistència sanitària i, especialment, l'atenció primària. S'hauran de fer proves PCR o equivalents a tots els casos sospitosos de Covid-19 tan aviat com es pugui des que es tingui coneixement dels símptomes.

Les comunitats també han de presentar un pla de contingència que permeti tenir en un termini màxim de cinc dies entre 1,5 i 2 llits de cures intensives i entre 37 i 40 llits per malalts aguts per cada 10.000 habitants.

El govern espanyol demana, en aquest decret, als fabricants i empreses comercialitzadores que garanteixin l'abastiment de medicaments i material sanitari essencial, com ara mascaretes quirúrgiques, bates i gels hidroalcohòlics.

En cas de nous brots, establiments, mitjans de transport i altres entitats hauran de facilitar a les autoritats sanitàries la informació de què disposin per identificar les persones potencialment afectades, amb l'objectiu de traçar contactes i tallar cadenes de transmissió. Per això, caldrà que les companyies aèries i de transport per carretera guardin durant un mes les dades dels viatgers.

 

Mesures d'higiene i prevenció a la feina

A més, en el decret es contempla que s'adoptin mesures de prevenció a la feina, com l'organització de l'espai i en torns per evitar aglomeracions. A més, s'haurà de proporcionar als treballadors equips de protecció, sabó o gels hidroalcohòlics. Aquestes mesures també afecten els centres docents.  

També es mantindran mesures de prevenció i higiene bàsiques en establiments comercials, centres residencials de caràcter social i en l'hostaleria i la restauració.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut