L'expedient obert a Idealista i altres empreses és per, suposadament, haver pactat preus (Pixabay/Mastersenaiper)
Idealista i les altres immobiliàries van pactar preus i compartien informació (Pixabay/Mastersenaiper)

Multa milionària a Idealista i 5 immobiliàries per pactar preus i compartir informació

A través d'un sistema informàtic podien vendre immobles que hagués captat una altra de les empreses implicades

Redacció / AgènciesActualitzat

Multa d'1.250.000 euros a Idealista i cinc empreses immobiliàries més que van arribar a un acord per per fixar preus i intercanviar informació.

La sanció més alta és per a Idealista, que haurà de pagar 730.000 euros. Les altres empreses multades són Remax, Inmovilla, Look & Find, Witei i Anaconda.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència les sanciona perquè a partir d'una base de dades compartien la informació i la gestió d'immobles captats en règim d'exclusivitat. Pactaven el preu i, en el cas de venda, es repartien la comissió.

La resolució arriba gairebé dos anys després d'haver iniciat la investigació davant les sospites que s'estaven duent a terme pràctiques il·legals.

Tot i que contra aquesta resolució no es pot interposar cap recurs per via administrativa, sí que es pot interposar un recurs contenciós administratiu a l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos.


Totes les empreses podien vendre els immobles que entraven al sistema

Competència explica que aquestes empreses utilitzaven un sistema conegut com a MLS (Multiple Listing System), que funciona mitjançant una base de dades que permet a les immobiliàries usuàries compartir immobles captats en règim d'exclusiva compartida.

Quan una immobiliària capta un immoble pot incloure'l al sistema, cosa que permet a la resta d'usuaris fer-ne la venda. En aquest cas, l'oficina captadora i l'oficina venedora comparteixen la comissió pactada pel servei global d'intermediació ofert.

El sistema el van promoure el 2002 Remax i Look & Find, i Habitania (posteriorment adquirida per Idealista) es va encarregar del desenvolupament tecnològic.

Les contrapartides estaven pactades

El sistema comptava amb un reglament obligatori per a les immobiliàries que l'utilitzaven: exigia aplicar la comissió mínima del 4% a les vendes i d'un mes als lloguers. També imposava un repartiment de la comissió al 50% entre l'oficina captadora de l'immoble i la que tanqués la transacció.

L'incompliment de les regles podia comportar sancions disciplinàries i, fins i tot, la suspensió de la condició d'associat, amb la consegüent impossibilitat d'accedir a la borsa d'immobles.

D'aquesta manera, les empreses van aconseguir operar conjuntament en un sector que, precisament, es caracteritza perquè està atomitzat tant en l'oferta com en la demanda.

A més, van excloure dels avantatges del sistema les entitats que no estaven disposades a acceptar les normes del reglament, que eren contràries a la competència.

ARXIVAT A:
Mercat immobiliari
Anar al contingut