Un centre Ikea a Pace, a la regió de la Bretanya (Reuters / Stephane Mahe)
Un centre Ikea a Pace, a la regió de la Bretanya (Reuters / Stephane Mahe)

Multa d'un milió d'euros a Ikea per espionatge als treballadors a França

La sentència considera provat que la divisió francesa del gegant dels mobles va recollir dades personals de centenars de treballadors "de manera fraudulenta"

El Tribunal Correccional de Versalles ha multat Ikea amb un milió d'euros per espiar els treballadors.

Els fets es remunten a fa gairebé deu anys. Entre el 2009 i el 2012, Ikea França va recopilar dades personals de centenars de treballadors "a través de mitjans fraudulents, deslleials, il·lícits, de forma habitual", segons apunta la sentència.

L'antic director general de la filial francesa d'Ikea Jean-Louis Baillot ha estat condemnat a dos anys de presó, una pena que ha quedat suspesa, i a una multa de 50.000 euros. Durant el judici, l'excap d'Ikea a França va negar haver ordenat l'espionatge dels treballadors.

Deu antics directius o treballadors de la companyia sueca han estat condemnats a penes menors de presó, que també s'han suspès, i a sancions econòmiques més lleus. Dos empleats més han estat absolts.

 

Les penes del tribunal són inferiors a les que sol·licitava la Fiscalia, que demanava una multa de dos milions d'euros i una pena de presó ferma per a Baillot.

Un dels advocats d'Ikea, Emmanuel Daoud, considera que la justícia "ha tingut en consideració els esforços fets" per la multinacional, entre els quals ha citat "la reestructuració del funcionament" i "la creació d'un comitè ètic".

Per part dels demandants no hi havia tanta satisfacció. Alexis Perrin, representant dels sindicats, creu que les quantitats de la multa "no faran que Ikea i altres empreses canviïn de comportament".

 

Una botiga d'Ikea prop de Rennes
Una botiga d'Ikea prop de Rennes (Reuters / Stephane Mahe)

 

Recopilació de dades privades

El cas va esclatar el maig del 2012, quan la companyia va acomiadar diversos responsables administratius a França, després de descobrir un sistema per recollir i emmagatzemar dades i antecedents dels treballadors entre els anys 2009 i 2012. Les acusacions, però, creuen que aquest espionatge hauria començat a principis dels anys 2000.

Entre la informació que es recollia hi havia antecedents judicials, nivell de vida o patrimoni de diversos treballadors del gegant dels mobles.

L'aleshores responsable de seguretat de la filial francesa, Jean-François Paris, va confessar que la informació es va recollir a través de diverses empreses privades i va indicar que es tractava d'una pràctica habitual en filials d'altres països.

L'empresa ha reaccionat a la sentència assenyalant que "sempre ha condemnat amb fermesa aquests fets antics". En un comunicat, Ikea assegura que el 2012 va demanar perdó i que, des d'aleshores, ha posat en marxa mesures perquè aquestes pràctiques "no poguessin reproduir-se".

 

 

ARXIVAT A:
EspionatgeFrança
Anar al contingut