Francesc Xavier Tébar davant del centre d'Alfafar

Multa de 601 euros a un ciutadà que volia ser atès en valencià en un centre de salut

El metge que es va negar a atendre'l l'ha denunciat per alterar el funcionament del centre de salut d'Alfafar

Actualitzat

"Em sembla molt fort que hagi de pagar 600 euros quan he estat víctima d'una discriminació en un servei públic valencià", es queixa Francesc Xavier Tébar. 

Fa quatre mesos, el 24 de juny, aquest veí de Benetússer va anar al centre de salut d'Alfafar, i aquesta setmana ha rebut la notificació de la multa.

Segons ha explicat a À Punt, Tébar va parlar en valencià al metge, que va reaccionar així: "Va dir que havia de parlar en castellà perquè, si no, no m'atendria". Ell va insistir en el seu dret a parlar en valencià i el metge el va fer fora de la consulta. Finalment, el va atendre un altre metge.

Davant d'aquesta situació, Francesc Xavier Tébar va demanar un full de reclamacions a la recepció, però li van dir que no en tenien i n'hi van facilitar un al cap d'uns dies. També va avisar la Policia Local, que va anar al centre de salut.

La Conselleria de Sanitat Universal li va respondre per escrit que lamentaven la situació i reconeixia els seus drets.

El metge que es va negar a atendre'l l'ha denunciat per haver "alterat el funcionament normal del centre de salut" i "alterar i molestar la recepcionista". L'informen que ha de pagar 601 euros per una infracció greu, que pot arribar fins als 3.000 euros. 

"Jo no estava alterat. Estava sorprès", al·lega Tébar, que és professor d'Economia en un institut.

La denúncia es basa en l'aplicació de l'article 36 de la llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, més coneguda com a llei mordassa.

Ni l'Ajuntament d'Alfafar ni la Policia Local han fet declaracions.

Des de la Plataforma per la Llengua diuen que és la primera vegada que reben un cas així i estudien una resposta legal a la denúncia.

ARXIVAT A:
Català País Valencià
Anar al contingut