Multa de 45.000 euros a un particular per no llogar un pis a un jove per ser marroquí
La denúncia es va presentar a l'Oficina de No Discriminació de l'Ajuntament (CCMA)

Multa de 45.000 euros a un particular per no llogar un pis a un jove per ser marroquí

L'Ajuntament de Barcelona el sanciona per una falta molt greu perquè s'ha pogut demostrar la discriminació racista

Actualitzat

Un particular propietari d'un pis de la Barceloneta i la immobiliària que el comercialitzava hauran de pagar una multa de 45.000 euros per no llogar l'habitatge a un jove pel fet de ser marroquí. L'Ajuntament de Barcelona ha imposat la sanció perquè considera provat que el motiu va ser merament racista i no per falta de solvència econòmica. És la primera sanció a Espanya per discriminació racista en l'accés a l'habitatge.

L'afectat, Redouane Mehdi, enginyer informàtic i amb bon sou, complia tots els requisits econòmics per llogar el pis. Però ni tan sols l'hi van deixar veure. Quan es va posar en contacte amb la immobiliària per fer tots els tràmits per llogar-lo, ja no li agafaven el telèfon. Li deien que ja estava llogat, però el pis continuava disponible.

"Per ser marroquí no et lloguen. Fins i tot alguns t'ho diuen a la cara i no tenen vergonya de dir-ho: "Ah és que ets marroquí i no podem", així tal qual."

La dificultat en aquests casos és demostrar que les raons són simplement l'origen o el color de pell del llogater. Llavors Redouane Mehdi va demanar ajuda a un amic que no era d'origen marroquí. Ell va poder visitar el pis. No van dubtar a enregistrar la conversa amb l'agent immobiliari per demostrar les raons per les quals a l'amic, amb recursos econòmics similars, sí que li llogaven el pis.

45.000 per una falta molt greu

Redouane Mehdi va denunciar el cas a l'Oficina de No discriminació de l'Ajuntament de Barcelona, on després d'estudiar les proves, han considerat com a falta molt greu els fets ja que no hi ha altres factors que els racistes que justifiquin aquesta discriminació. Les al·legacions del propietari van ser desestimades i es va poder provar que el criteri no es va basar en la solvència ni en la indisponibilitat de l'habitatge.

L'afectat Redouane Mehdi complia amb tots els requisits i solvència econòmica per llogar el pis (CCMA)

El regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, explica que les sancions als propietaris o agències immobiliàries que no lloguin l'habitatge a una persona per raons d'origen són per conscienciar i "garantir que tots els veïns de la ciutat puguin accedir en les mateixes condicions a l'habitatge i que no siguin discriminats pel seu color de pell."

"A l'hora de llogar un pis poden fixar criteris econòmics, de solvència econòmica però el que no poden fixar són criteris d'origen, no es pot llogar un pis només a espanyols, o a persones blanques ja que això és un cas evident de racisme que atempta contra el dret de qualsevol ciutadà de poder accedir a un be bàsic com és l'habitatge."

La sanció de 45.000 euros és administrativa, sense càrrega penal i es pot recórrer.

L'Ajuntament, després d'estudiar els fets, considera que s'ha demostrat la discriminació (Ajuntament de Barcelona)


La primera multa a un propietari

L'Ajuntament de Barcelona el juny de l'any passat ja havia sancionat dues immobiliàries que anunciaven un pis a internet només per a persones espanyoles. En aquest cas és el primer cop que es sanciona un propietari particular, a més de la immobiliària. Segons l'informe del 2020 de l'Observatori de les discriminacions a Barcelona, una de cada tres situacions de discriminació a la ciutat són per racisme i xenofòbia.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeAjuntament de BarcelonaRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut