El líder de Fòrum de la Democràcia, Thierry Baudet, el 2020 durant un programa de televisió
Països Baixos

Multa a un polític neerlandès si torna a comparar les mesures covid amb l'holocaust

Un tribunal ha sentenciat Thierry Baudet, polític populista dels Països Baixos, a pagar 25.000 euros cada vegada que faci comparacions similars

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El polític neerlandès Thierry Baudet, líder del partit Fòrum per la Democràcia, ha esborrat aquest dijous tres publicacions en què comparava les restriccions contra la covid amb l'holocaust jueu.

Ho ha fet per una sentència judicial que el va condemnar dimecres a pagar una multa de 25.000 euros cada dia si no els esborrava en 48 hores, i també per cada vegada que faci comparacions similars en públic en el futur.


"Caldo de cultiu" antisemita

El tribunal dels Països Baixos que ha emès la sentència ha considerat que, amb aquesta comparació, Baudet és culpable de crear "un caldo de cultiu" antisemita.

La sentència assegura que el polític no pretenia trivialitzar l'holocaust, però sí que comparar-lo amb les mesures contra el coronavirus és "desproporcionat":

"Comparar aquesta política amb la persecució dels jueus és desproporcionat, i es minimitza implícitament el que els va passar."


"Els no vacunats són els nous jueus"

Baudet va penjar els tres missatges al novembre a Twitter i també a Facebook i a Instagram: en un deia que "els no vacunats són els nous jueus", i qualificava de "nous nazis" els polítics que decideixen les restriccions.

En un altre comparava la imatge d'un nen que no va poder anar a la festa de Sant Nicolau del 5 de desembre per la covid amb la d'un nen jueu del gueto de Lódz amb una estrella groga a l'esquena.

En el tercer va penjar una foto del camp de concentració de Buchenwald amb la frase: "Com és possible no adonar-se que la història es repeteix?".

A banda d'aquestes publicacions, Baudet i altres membres del seu partit han fet aquest tipus de comparacions en actes públics, cosa que ara també els comportarà multes.

Thierry Baudet el juny del 2020, durant una campanya electoral (Wikipedia / Rickazio)

Denunciat per quatre persones i dues organitzacions

La sentència ha arribat després de les denúncies que van posar quatre jueus supervivents dels camps nazis i dues organitzacions que vetllen pel record de l'holocaust.

Ronny Naftaniel, president del Consell Jueu dels Països Baixos, el CJO, s'ha mostrat satisfet per la decisió judicial:

"No es pot comparar el no poder entrar en un bar per una elecció personal, com és no vacunar-se, amb matar milions de persones per ser qui són."

L'altra organització, el Centre d'Informació i de Documentació d'Israel, el CIDI, també l'ha celebrada:

"Amb la sentència, el jutge ha fet una important contribució per marcar els límits del debat públic."

 

Sentència "insensata" i "incomprensible"

Per la seva banda, el condemnat ha qualificat la sentència d'"insensata" i "incomprensible", ha afegit que està "empipat", i ha conclòs que pensa recórrer-la.

El seu advocat, Gerard Spong, ha defensat a dins i a fora del jutjat que les afirmacions de Baudet van ser "descontextualitzades" i que la comparació no era amb l'holocaust, sinó amb la seva preparació.

Spong també es va queixar que les organitzacions jueves "semblen reclamar el dret exclusiu sobre les comparacions amb l'holocaust."

Euroescèptic, conservador i populista

Thierry Baudet, de 38 anys, va fundar el Fòrum per la Democràcia el 2016 com un laboratori d'idees euroescèptic i conservador, i el va convertir l'any següent en partit polític.

Aquell mateix any va aconseguir dos escons al Parlament neerlandès i en les eleccions locals posteriors ha anat guanyant pes amb un discurs populista, i el 2019 es va convertir en el partit amb més escons provincials.

Però les pugnes i denúncies internes han anat minvant la seva influència, i en les eleccions generals del febrer van aconseguir el 5% dels vots i 8 escons, que ara mateix són només 5 per una escissió posterior.

El líder de Fòrum per la Democràcia Thierry Baudet, el setembre del 2018 (Wikipedia / DWDD)

 

ARXIVAT A:
HolocaustCovid-19Certificat Covid
Anar al contingut