El permís menstrual està més estès a l'Àsia que a Europa
El permís menstrual està més estès a l'Àsia que a Europa (Pixabay/Patricia Moraleda)

Multa a un exdirectiu d'una aerolínia coreana per impedir el permís menstrual

Va rebutjar 138 peticions de 15 treballadores argumentant que no aportaven proves que tenien la regla

Un exdirectiu d'Asiana Airlines haurà de pagar una multa de dos milions de wons -uns 1.500 euros- per impedir a les treballadores de l'aerolínia acollir-se al permís menstrual. A Corea del Sud, la llei reconeix aquesta possibilitat amb un dia d'absència justificada de la feina pels dolors de la regla.

L'exdirectiu Kim Soo-cheon va rebutjar fins a 138 peticions de 15 auxiliars de vol en només un any --entre maig del 2014 i juny del 2015. Entre els arguments de Kim, hi havia que les treballadores no aportaven cap prova que estaven menstruant.

El primer tribunal que el va condemnar li va respondre que demanar a les treballadores una prova de la menstruació envaïa la seva privacitat i els drets humans. Kim va apel·lar, però un altre tribunal va ratificar la condemna.

L'exdirectiu assegurava que tenia sospites que hi havia auxiliars que demanaven el permís per fer vacances. Les xifres, però, el desmenteixen, ja que malgrat que a Corea la possibilitat d'agafar-se un dia està garantit per llei són molt poques les dones que s'hi acullen, segons informen mitjans locals.

Permís menstrual, una raresa al món

Hi ha pocs països al món que reconeguin el dret de les dones a agafar-se un dia pels dolors de la regla. La majoria són asiàtics, com Indonèsia, el Japó, Corea del Sud i Taiwan.

A l'Àfrica, a Zàmbia les dones tenen un dia de permís al mes des del 2015, conegut com el "dia de les mares".

A Europa, Itàlia va obrir el debat el 2017 amb una proposta de llei per reconèixer tres dies de permís laboral remunerat sense haver d'agafar la baixa laboral per menstruació dolorosa, amb acreditació mèdica. Al final, va acabar en no res.

 

Anar al contingut