El president Quim Torra durant el discurs de Sant Jordi
El president Quim Torra durant el discurs de Sant Jordi
Barcelona

Multa de 5.500 euros a Torra per trencar la "neutralitat" durant la campanya del 28A

La JEC sanciona el president per la carta que va enviar als treballadors de la Generalitat i pel missatge institucional de la diada de Sant Jordi

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central ha multat el president de la Generalitat, Quim Torra, amb 5.500 euros per haver vulnerat "els principis de neutralitat dels poders públics durant el període electoral" en la campanya del 28A.

El motiu és la carta enviada als treballadors de la Generalitat amb motiu de la diada de Sant Jordi i també el missatge institucional d'aquest dia, que Torra va difondre en plena campanya electoral de les generals del 28A.

La multa és de 2.500 euros per la carta i de 3.000 pel missatge institucional.


La JEC ja va sancionar Torra al juny amb 3.000 euros, per la presència de llaços grocs i estelades en edificis públics.

 

Imatge d'arxiu de Torra (EFE)


Torra diu que no pagarà les multes

El president de la Generalitat ha anunciat que presentarà recurs contra les multes i que no pensa pagar-les:

"Aquestes tres multes, naturalment, les recorrerem, però ja avanço que no penso pagar-les. La llibertat d'expressió està en qüestió, serem conseqüents amb l'exercici de la llibertat d'expressió."

El cap del govern ha comparegut al Palau de la Generalitat després de l'anunci de la JEC.

La Junta argumenta que Torra va parlar de la situació d'"exili" dels dirigents independentistes, cosa que "no és neutra, sinó que afavoreix la versió sobre el procés separatista propugnada per algunes formacions polítiques que concorren a les eleccions".

Sobre el fet que Torra va qualificar de "nefast" l'article 155 que el govern de Rajoy va aplicar a Catalunya després de la declaració d'independència, la Junta Electoral manté que per altres formacions podria ser "òptim" o "inevitable".

La JEC s'ha pronunciat en resposta als recursos que Cs i el PSC van presentar davant el missatge i la carta del president.

Desestimada la petició de Junqueras per l'acta d'eurodiputat

La Junta, en canvi, ha rebutjat la petició del president Torra de recusar quatre vocals de l'òrgan electoral i també la sol·licitud d'Oriol Junqueras de sortir de la presó per recollir la credencial d'eurodiputat.

El Suprem va denegar a Junqueras el permís per poder anar a recollir l'acta d'eurodiputat (EFE)

Després de la negativa del Suprem, Junqueras es va adreçar a la JEC per demanar-li que prengués les mesures necessàries perquè pugui assumir l'acta d'eurodiputat, però la Junta s'ha alineat amb el Suprem:

"Aquesta Junta considera que, fruit de la situació processal de l'interessat, ha d'estar al que resolgui la sala del Tribunal Suprem que l'està jutjant".

La JEC argumenta que l'administració electoral "no pot adoptar cap mesura que pugui interferir en les resolucions judicials".

Multa de 1.200 euros a la CCMA

Una altra decisió de la Junta Electoral Central que s'ha fet pública aquest dilluns és la multa de 1.200 euros a la CCMA per l'emissió del documental del "Sense ficció" "Un procés dins el procés", emès el 9 d'abril, en precampanya electoral.

El documental, sobre les famílies dels presos independentistes, va arribar a la JEC per una denúncia del PP. La JEC creu que va "vulnerar el principi de neutralitat informativa". La Junta de Barcelona havia arxivat el cas.

ARXIVAT A:
Quim TorraArticle 155Procés catalàEleccions 28A
Anar al contingut