Un dels dispositius amb els quals funciona l'assistent Alexa
Un dels dispositius amb els quals funciona l'assistent Alexa (Unsplash)
Nova York

Multa a Amazon per no esborrar converses de menors amb Alexa: haurà de pagar 23 milions

El gegant del comerç electrònic haurà d'esborrar determinades gravacions, comptes i informació de geolocalització

Amazon ha vulnerat la privacitat dels menors amb l'assistent de veu Alexa, perquè no ha permès als pares esborrar les dades i ha conservat durant anys dades sensibles de veu i geolocalització per utilitzar-les en benefici propi. És el que ha conclòs la Comissió Federal de Comerç dels Estats Units (FTC, per la sigla en anglès).

L'organisme ha arribat a un acord amb l'empresa de Jeff Bezos, que s'ha compromès a pagar 25 milions de dòlars (23 milions d'euros) per tancar la denúncia sobre la gestió de les dades que recopila el popular assistent de veu.

"Encara que estem en desacord amb les denúncies de l'FTC i neguem haver violat la llei, aquest acord dona per superat l'assumpte i pensem que és important ubicar-lo en el context correcte", ha al·legat l'empresa en un comunicat.

Un dels dispositius amb els quals funciona l'assistent Alexa
Un dels dispositius amb els quals funciona l'assistent Alexa (Pexels)

Segons la denúncia, Amazon assegurava als usuaris que podien esborrar les dades, com les converses dels menors amb Alexa, però a l'hora de la veritat no ho executava.

Les autoritats nord-americanes consideren acreditada la mala praxi per part d'Amazon. "L'historial d'Amazon d'enganyar els pares, mantenir les gravacions dels nens de forma indefinida i desobeir les sol·licituds d'eliminació que feien els progenitors va violar la COPPA  [les lleis de protecció de la privacitat en línia dels menors de 13 anys] i va sacrificar la privacitat pels guanys", ha considerat.

L'acord, a més de la multa, l'obliga a esborrar comptes inactius d'infants i determinades gravacions i informació de geolocalització. També estableix que no podrà fer servir aquestes dades per entrenar els algoritmes.

Una altra multa per a la filial Ring i pel mateix motiu

L'acord s'ha sabut el mateix dia que Ring, una filial d'Amazon especialitzada en la venda de timbre amb vídeo per a ús domèstic, ha acceptat una altra multa per vulnerar les lleis de privacitat. En aquest cas, la sanció puja a 5,8 milions de dòlars (5,4 milions d'euros).

El pacte ha resolt la demanda que la mateixa Comissió Federal de Comerç va presentar contra l'empresa. A la denúncia constava que tant els treballadors com terceres parts tenien accés "innecessari" a vídeos gravats pels timbres fins a l'any 2017, abans que Amazon comprés la companyia.

"El menyspreu de Ring per la privacitat i la seguretat va exposar els consumidors a espionatge i assetjament", va al·legar l'FTC.

 

 

Anar al contingut