Imatge d'un agent dels Mossos d'Esquadra observant des d'un lloc elevat part del territori que forma part del Geoparc Orígens, el 25 …
Imatge d'un agent dels Mossos d'Esquadra observant des d'un lloc elevat part del territori que forma part del Geoparc Orígens, el 25 de març del 2021. (Horitzontal)

Mossos d'Esquadra i responsables del Geoparc Orígens fixen les estratègies per protegir l'espai i evitar actes d'espolis

ACN Lleida.-Els Mossos d'Esquadra han mantingut durant les darreres setmanes diverses reunions amb responsables del Geoparc Orígens amb l'objectiu de garantir la conservació i protecció d'aquest espai natural, declarat Geoparc Mundial per la UNESCO l'any 2018. Així, s'han fixat les estratègies de protecció de l'espai i de coordinació contra l'espoli geològic, paleontològic i arqueològic. En concret, les trobades han servit per ubicar els jaciments amb més perill de ser espoliats, s'han establert les mesures de protecció que es duran a terme i s'han acabat d'establir els nous punts rellevants de patrullatge, que se sumen als que ja es tenien planificats.

A les trobades hi han participat el coordinador científic del Geoparc, els responsables policials de l'ABP Pallars, de les unitats de medi ambient de Ponent i del Pirineu i la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos. Des dels Mossos recorden que les activitats d'espoliació d'aquests indrets poden comportar responsabilitats administratives i també penals, segons el cas, i demanen que si el visitant fa una troballa arqueològica o paleontològica, cal que ho comuniqui al mateix Geoparc o al cos policial.El Geoparc Orígens consta de 2.000 quilòmetres quadrats de gran riquesa natural i paisatgística. S'estén per diversos municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Noguera i Alt Urgell i donada la seva rellevància rep la visita d'experts i aficionats de la resta del món. Aquests paratges permeten explicar la història de la zona des de fa 550 milions d'anys.

Anar al contingut