La ultradreta, darrere dels aldarulls per les restriccions anti-Covid?
Els manifestants van llançar objectes contra la policia (EFE/Quique García)

Els Mossos culpen l'extrema dreta dels aldarulls anti-Covid i el govern diu que els perseguirà

Els aldarulls desencadenats a Barcelona després d'una protesta contra les restriccions acaben amb 15 detinguts i danys materials

RedaccióActualitzat

Catorze detinguts, 30 ferits –23 d'ells policies–, mobiliari urbà malmès i vehicles policials danyats. És el balanç d'una nit d'incidents en les mobilitzacions anti-Covid. Marxes de protesta de diversos sectors afectats per les noves restriccions van acabar derivant en un focus d'aldarulls. Centenars de negacionistes van muntar barricades, van llançar objectes contra la policia i van saquejar establiments comercials.

Els Mossos d'Esquadra asseguren que darrere dels aldarulls hi ha grups de persones molt violentes d'extrema dreta. Ho ha explicat el mateix director del cos, Pere Ferrer, al "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio.

Ferrer afirma que la manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona era de diferents col·lectius que mostraven legítimament el seu desacord amb les mesures adoptades per frenar la pandèmia, fins que, a partir d'un cert moment, van començar els incidents.

"En els primers moments, majoritàriament, la gent es manifestava pacíficament, era una amalgama on era molt difícil començar a actuar."

Els Mossos asseguren que van fer controls a l'entrada a la plaça, i que van confiscar un centenar de petards de gran potència i bengales. Ferrer, però, admet que "hi havia una forta organització al darrere i no es va poder requisar tot el material".

El director dels Mossos descriu els instigadors dels incidents com a gent molt preparada i equipada.

"Hem vist grups d'extrema dreta molt violents, organitzats, caldrà investigar per evitar que això es repeteixi."

En aquesta línia, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat, a través de Twitter, que investigaran i perseguiran els que han practicat "violència extrema".

 

Sàmper afirma que no hi ha d'haver espai ni concessió als que busquen, per aquesta via, la desestabilització "en un moment tan crític" en la lluita contra la Covid-19.

L'operatiu dels Mossos s'ha vist desbordats en alguns moments pels manifestants
L'operatiu dels Mossos es va veure desbordat en alguns moments pels manifestants (EFE/Quique García)


No se'ls esperaven

Tot i la descripció de Ferrer, els Mossos admeten que els aldarulls i saquejos no se'ls esperaven. Alícia Moriana, comissaria de la Regió Metropolitana Nord del cos, ho ha reconegut en una entrevista al 3/24.

"Érem conscients que hi havia una concentració feta per xarxes i teníem sospites que hi podia haver grupuscles de persones de caire més radical, però no havíem previst la violència que aquestes persones van exercir."

Vist com va anar el dispositiu d'aquest divendres, la comissària assegura que el cos policial s'haurà d'esmenar: "Dues coses que caracteritzen els Mossos són la transparència i l'autocrítica."


Qui va convocar la manifestació?

La protesta la van convocar a través de les xarxes socials diferents col·lectius que no estan d'acord amb les restriccions dictaminades pel govern. La Guàrdia Urbana ha comptabilitzat la participació d'unes 1.500 persones.

Hi va participar un grup molt heterogeni de persones, des d'afectats pel tancament dels seus establiments fins a negacionistes de la pandèmia i grups d'ideologies polítiques radicals.

Des dels Mossos expliquen que un grup violent d'unes 50 persones van llançar objectes i pirotècnia contra la línia policial, que va respondre amb càrregues.

Els aldarulls es van escampar per diversos carrers de Ciutat Vella, on es van cremar contenidors i mobiliari urbà. A la plaça Urquinaona, el foc provocat pels concentrats va fer caure una part de l'enllumenat de Nadal.

Al seu pas, els manifestants també van deixar pintades antisemites i que asseguraven que la pandèmia és un invent.

 


Saquejos i carrussels

Malgrat que els Mossos indiquen que els manifestant estaven molt ben preparats i equipats, en la protesta també es van poder veure grups de joves, fins i tot a cara descoberta, que van saquejar dos establiments comercials.


Durant la protesta també es van veure enfrontaments directes amb la policia.

 

I també es va veure la policia fent servir la tècnica del carrussel, quan els vehicles policials circulen a gran velocitat per la vorera i la calçada per dispersar manifestants. Els Mossos ho justifiquen perquè estava en risc la seguretat dels agents. Ferrer admet que hi havia "grups petits però molt violents acorralant equips de la Guàrdia Urbana i dels Mossos".

ARXIVAT A:
Coronavirus Mossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut