Vladímir Putin i Petró Poroixenko, cara a cara durant la commemoració del desembarcament de Normandia. (Foto: Reuters)
Vladímir Putin i Petró Poroixenko, cara a cara durant la commemoració del desembarcament de Normandia. (Foto: Reuters)
Normandia

Moscou i Kíev es compromenten a aconseguir un alto el foc ràpid a Ucraïna

Vladímir Putin i Petró Poroixenko s'han vist a la commemoració dels 70 anys del desembarcament de Normandia en una trobada propiciada per Merkel i Hollande

RedaccióActualitzat

La pau és la proclama que ha imbuït els actes de commemoració del 70è aniversari del desembarcament de Normandia. Una vintena de líders mundials s'hi ha reunit i han recordat aquella sagnant massacre per reivindicar temps de pau en una Europa que viu guerres, encara ara.

Ucraïna ha planat en aquesta commemoració, perquè allà hi ha guerra. El conflicte obert entre Kíev i Moscou és una taca a l'Europa pacífica que aquest divendres es vindica més que mai i, potser per netejar aquesta taca, russos i ucraïnesos han escenificat un pas important cap a la reconciliació.

Alemanya i França es van enfrontar a ultrança ara fa setanta anys i avui els seus líders, Angela Merkel i François Hollande, han estat artífexs de la primera trobada entre Vladímir Putin i el nou president ucraïnès, Petró Poroixenko. Tots quatre han parlat durant uns minuts durant el dinar a Sword Beach, a Ouistreham.

Putin i Poroixenko  "han parlat d'un ràpid final del vessament de sang al sud-est d'Ucraïna així com d'un final de les accions militars dels dos bàndols, el de les Forces Armades ucraïneses i el dels seguidors de la federalització d'Ucraïna", segons ha explicat el secretari de premsa de Putin, Dimitri Peskov.

Vladímir Putin també s'ha reunit amb el president nord-americà, Barack Obama, durant uns 10 o 15 minuts. "Tot i que no hi havia una reunió programada, els dirigents dels dos estats han tingut oportunitat d'intercanviar opinions sobre la situació a Ucraïna i sobre la crisi a l'est del país. Putin i Obama han conversat sobre la necessitat "d'un final urgent de la violència i de les accions militars", ha explicat Peskov.

 

Anar al contingut