Brussel·les

Moscou acusa Kíev de bloquejar el flux de gas poc després d'haver-li obert l'aixeta

Rússia ha reprès el subministrament de gas a Europa a través d'Ucraïna al matí, cap a dos quarts de nou, però poc després ha fet saltar la denúncia que ara és Ucraïna la que n'està bloquejant la circulació. Moscou ha complert la seva promesa i ha acabat amb una interrupció que feia sis dies que es mantenia, mentre que Kíev seria ara la que retindria el flux del combustible al·legant que les condicions de l'acord a què va arribar amb Rússia són inacceptables. Per la seva part, la Comissió Europea s'ha queixat que tots dos països estan dificultant la feina als seus observadors, que no tenen accés als centres.

Actualitzat
L'empresa gasista russa Gazprom ha ordenat aquest matí la represa del subministrament de gas a Europa a través d'Ucraïna, però el conflicte encara no està resolt. Després d'anunciar que Gazprom havia obert l'aixeta del gas, el vicepresident de la companyia, Alexandr Medvédev, ha denunciat que Ucraïna estava bloquejant el trànsit del gas rus a Europa.

Gazprom ha explicat que havia començat distribuint una quantitat de prova de 77 milions de metres cúbics per dia, lluny dels 300 milions que Europa rebia abans d'iniciar-se aquest últim conflicte, l'1 de gener. Posteriorment ha afirmat que Ucraïna havia tallat el pas del gas rus, mentre que una portaveu comunitària, Pia Ahrenkide, va preferir no treure "conclusions precipitades" sobre aquesta acusació.

El cas és que Europa segueix pràcticament sense gas provinent d'Ucraïna, tot i l'anunci de l'empresa russa. La Comissió Europea ha confirmat que des d'Ucraïna pràcticament no arriba gas i ha denunciat que els observadors que va enviar a la zona tenen problemes per accedir a algunes de les instal·lacions. La Unió Europea exigeix tant a Rússia com a Ucraïna que treballin de manera urgent per normalitzar la situació.

Les desavinences en els detalls del protocol de trànsit del combustible ja van impedir que el gas tornés a circular el cap de setmana, com estava previst.
Anar al contingut