La gran columna de fum de l'incendi de la granja lletera on han mort unes 18.000 vaques (Reuters)

Moren 18.000 vaques en l'explosió d'una granja a Texas i sospiten dels gasos dels fems

Els gasos dels excrements, una hipòtesi de la investigació sobre les causes de la deflagració i posterior incendi que ha destruït del tot la granja

Unes 18.000 vaques han mort en l'incendi causat per una explosió en una granja lletera a Texas, als Estats Units, segons les autoritats, que també han informat d'una persona ferida.

"Aquest és l'incendi d'una granja ramadera més letal de la història de Texas i és probable que la investigació i la neteja triguin temps", ha dit el comissari d'Agricultura de Texas, Sid Miller, en una roda de premsa.

L'explosió va passar cap a les 11 de la nit de dilluns i va provocar un incendi de grans dimensions. El foc ha destruït totalment aquesta granja lletera situada a Southfork, prop de la localitat de Dimmitt, a la regió de Texas del Panhandle, al comtat de Castro.

 


Els bombers i la policia de Dimmitt, i de diverses localitats veïnes, que es van desplaçar al lloc dels fets "van descobrir que hi havia una persona atrapada a l'interior de la granja", segons ha explicat Miller. El treballador va ser rescatat i transportat en helicòpter a l'hospital, segons va publicar l'oficina del xèrif del comtat de Castro a Facebook.

Una gran columna de fum es va aixecar per damunt de la granja i va ser visible des de comtats pròxims durant tot el dia, mentre van durar les tasques d'extinció.

Les autoritats han tallat el pas per totes les carreteres d'accés a la granja, tret d'excepcions, com eels veïns, equips de seguretat i neteja. 

Les carreteres d'accés a la granja han quedat tallades per les tasques de neteja i investigació (Castro County Sheriff Office)

Investigació sobre les causes de l'explosió

L'origen de l'explosió no s'ha pogut determinar, va dir Miller, encara no tenim "tots els detalls dels fets que envolten aquest terrible desastre". 

El xèrif del comtat de Castro, Salvador Rivera, va llençar una hipòtesi: que un sistema d'emmagatzematge de fems podria haver-se "sobreescalfat", va dir a la CBS d'Amarillo, i que el metà podria "haver-se encès i després l'explosió hagi estès el foc". Rivera va puntualitzar que s'ha obert una investigació. 

Miller va afegir que de les causes se n'ha d'aprendre la lliçó per evitar-les en el futur.

"La causa de l'incendi segueix sota investigació, i tots volem saber quins són els fets. Hi ha lliçons per aprendre i l'impacte d'aquest incendi pot influir en la zona immediata i a la mateixa indústria. Vetllarem perquè la ciutadania estigui plenament informada, de manera que aquests desastres es puguin evitar en el futur."

La granja, de més de prop de 2 quilòmetres quadrats, ha quedat totalment destruïda, com es pot veure en les imatges enregistrades amb dron per un agricultor de la zona. 


"Encara que devastador, estic agraït que no hi hagi hagut més ferits entre els treballadors ni cap pèrdua de vides humanes", ha indicat el comissari Miller. Tampoc s'han pogut valorar les pèrdues econòmiques que representa la destrucció de les instal·lacions ramaderes i la mort dels animals.

Vaques en un prat de Texas (Europa Press/H. Rick Bamman)
ARXIVAT A:
Estats UnitsRamaderia
Anar al contingut