L'Havana

Moratinos diu a l'Havana que és "impensable" que Espanya no pugui mantenir una política constructiva amb Cuba

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha començat el primer viatge oficial d'un cap de la diplomàcia espanyola a Cuba des de 1998. A l'arribada a l'illa, Moratinos ha assegurat que s'inicia una nova etapa en les relacions entre Cuba i Espanya perquè és "impensable" que Madrid no pugui mantenir una política constructiva amb l'Havana. El primer acte oficial de Moratinos a Cuba ha estat la presentació d'una ofrena floral al monument de José Martí, el líder i heroi de la independència cubana. El moviment opositor Damas de Blanco ha demanat a Moratinos que intercedeixi davant el govern cubà perquè els presos polítics siguin alliberats.

Actualitzat

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero vol deixar ben clar que Espanya té una política pròpia respecte a Cuba, més enllà de les estratègies d'augment de la pressió que exerceixen els Estats Units i els països exsocialistes d'Europa, i la de no fer res que ha adoptat la Unió Europea. I per demostrar-ho, Zapatero ha enviat a Cuba el seu ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, en la que és la primera visita d'un cap de la diplomàcia espanyola a l'illa en nou anys. L'últim va ser Abel Matutes, durant el primer mandat de José María Aznar.

La visita de Moratinos també és la primera d'un responsable d'Afers Estrangers europeu des del 2003, quan va esclatar una crisi entre Brussel·les i Cuba després de l'enduriment de les polítiques comunitàries en protesta per les condemnes a 75 dissidents.

Es tracta d'un viatge de dos dies amb una atapeïda agenda. El ministre Moratinos s'entrevistarà amb el seu homòleg cubà i el vicepresident Carlos Lage i, finalment, sí que hi haurà una trobada amb Raúl Castro; serà demà, en la segona i última jornada de la visita. Entre els temes que s'han de tractar, alguns d'espinosos, com els drets humans, la reactivació de la cooperació espanyola oficial, el deute extern i la reobertura del centre cultural espanyol, clausurat pel govern del "comandante" l'any 2003.

El que persegueix Espanya en un moment en que s'esperen canvis a l'illa és assegurar-se un bon nivell d'interlocució amb les autoritats cubanes sense oblidar, però, la dissidència, amb qui també està previst que s'entrevisti algun dels membres de la delegació que acompanya Moratinos. La visita, a més, s'entén com un "gest de suport", que arriba vuit mesos després que Fidel Castro delegués els seus poders, que podria obrir el camí d'altres visites importants.

Bones perspectives de negoci

La visita també té un rerefons econòmic. El govern cubà s'ha abocat a un procés d'inversions en diferents sectors clau, com el transport, l'habitatge, l'agricultura i l'energia, en els quals els empresaris espanyols tenen una important participació. Feia temps que aquest empresariat espanyol a Cuba reclamava una presència institucional a l'illa.

Espanya n'és el tercer soci comercial, per darrere de Veneçuela i la Xina. Per la seva banda, Cuba és el quart comprador de béns i serveis espanyols a l'Amèrica Llatina i el Carib, només superat per Mèxic, el Brasil i les illes Caiman. L'any 2006, les exportacions espanyoles a l'anomenada "perla del Carib" van créixer un 29%. Les companyies espanyoles representen el 30% del teixit empresarial internacional a Cuba.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut