Bolívia

Morales demana cinc anys més

Recta final de la campanya per a les eleccions presidencials, diumenge, a Bolívia. Totes les previsions apunten a una victòria d'Evo Morales davant d'una oposició dividida en dues candidatures. Que la victòria de Morales sigui més o menys còmode dependrà del vot de la classe mitjana del país.

Actualitzat
Manfred Reyes, conegut per haver iniciat l'any 2000 la guerra de l'aigua, la privatització d'aquest bé bàsic a la governació de Cochabamba, es presenta a aquestes eleccions amb una perspectiva del 20% dels vots. No n'aglutina més perquè la dreta està dividia en dues candidatures i les reclamacions autonomistes en què basa el seu programa ja s'han resolt en la nova Constitució. La seva arma és la crítica a l'ambició d'Evo Morales de voler controlar tots els àmbits de poder.

La candidatura de Reyes incorpora com a vicepresident Leopoldo Fernández, el governador de Pando acusat de genocidi per una matança d'indígenes el setembre de l'any passat. Fernández continua a la presó de San Pedro, a l'espera de judici.

A la regió de Pando és precisament on hi ha en joc els tres senadors que Evo Morales necessita per aconseguir els tres terços de la cambra alta. Aquest és l'objectiu principal del MAS, el seu partit. L'altre, recuperar el vot de la classe mitjana. Una classe mitja urbana que s'hauria sentit exclosa del projecte, no tant per massa indigenista com per encaminar-se cap a l'esquerra radical.
Anar al contingut