Mor Xabier Arzalluz, expresident del PNB
L'històric dirigent del PNB Xavier Arzalluz, durant una entrevista amb TV3

Mor Xabier Arzalluz, expresident del PNB i figura clau del nacionalisme basc

Del 1980 al 2004 va liderar el Partit Nacionalista Basc, des d'on va marcar la política a Euskadi i els pactes amb els governs espanyols

Actualitzat

"Nosaltre som bascos, només bascos, nacionalistes bascos. Mirem bàsicament a Euskadi."

Aquesta frase de Xabier Arzalluz defineix el caràcter i el pensament de l'històric dirigent del Partit Nacionalista Basc, que ha mort aquest dijous als 86 anys. Figura clau de la transició i del nacionalisme basc, Arzalluz va ser un dels grans protagonistes de la política basca durant les dècades dels 80 i 90.

De família jesuïta i tradicional, Arzalluz va abandonar la carrera religiosa per especialitzar-se en dret polític. Amb 37 anys va començar la seva llarga carrera política al PNB, llavors encara a la clandestinitat, lluitant contra la dictadura franquista.

Va ser diputat a les Corts Constituents entre el 1977 i el 1980, des d'on va contribuir al reconeixement del concert econòmic basc a la Constitució. Del 1980 al 2004 Arzalluz va presidir l'Euzkadi Buru Batzar, el màxim òrgan de direcció del PNB, amb un parèntesi entre el 1984 i el 1987.

Malgrat presumir d'un nacionalisme de pedra picada, la seva capacitat negociadora va possibilitar diversos pactes del PNB amb els diferents governs espanyols, tant del PSOE com del PP, sempre amb importants contrapartides cap a Euskadi.

Vehement i abrandat, la seva forta personalitat i la seva retòrica el van un dels polítics més destacats en oratòria, ja fos des de la tribuna del Congrés o adreçant-se la militància en els actes del PNB. El partit l'ha definit avui com un patriota exemplar:

 

 

Durant els seus anys al capdavant del partit, el PNB sempre va liderar el govern basc. Amb un model de bicefàlia entre partit i govern, Arzalluz va conviure amb els lehendakaris Carlos Garaikoetxea, José Antonio Ardanza i Juan José Ibarretxe.

L'any 2004 va deixar la presidència del PNB, que es va decantar per una línia més moderada amb l'elecció de Josu Jon Imaz com a substitut seu. Progressivament, Arzalluz es va anar apartant de la vida política activa, tot i que continuava mantenint una influència notable al PNB.

Des de Catalunya, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat el seu condol a la família d'Arzalluz i a tot el partit.

 

 

 

També l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha parlat d'ell com un gran patriota:

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ObituariPaís BascPNB
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut