Mor Vangelis, compositor de les bandes sonores de "Carros de foc" i "Blade Runner"

El músic grec va morir dimarts als 79 anys, però fins aquest dijous no ha transcendit la notícia

Carles Claret VilasecaActualitzat

El músic i compositor grec Evangelos Odysseas Papathanassiou, conegut com Vangelis, va morir aquest dimarts als 79 anys, segons ha confirmat l'Agència de Notícies d'Atenes. 

Els seus advocats han fet un comunicat en què no fan pública la causa de la mort del músic, establert a París, tot i que alguns mitjans locals apunten que podria haver estat conseqüència de les complicacions per un procés de covid.   

Guanyador d'un Oscar de Hollywood per la banda sonora de "Carros de foc", Vangelis passarà a la història com un dels precursors de la música electrònica més efervescent i l'ús dels sintetitzadors. 

El tema central de la pel·lícula dirigida per Hugh Hudson es va situar en els primers llocs del rànquing de l'American Billboard Hot 100. 

Aquesta peça va suposar la consagració definitiva d'un artista que no va tenir cap formació musical i, tot i això, va arribar a ser un dels compositors i intèrprets de capçalera de la música "new age" o de caràcter ambiental de què han begut estils i músics de diverses generacions.

De ben jove, es va interessar per la música i la captació de sons naturals com repics d'olles o paelles així com claus, vidres i altres objectes combinats amb del piano dels seus pares. Matèries primeres que li permetien experimentar. També es va nodrir de les melodies de les cançons populars gregues i la música coral cristiana ortodoxa.


La música de "Carros de foc", a més, es va utilitzar per compassar la pujada al podi dels medallistes d'or dels Jocs Olímpics de Londres 2012, ja que la cinta, del 1981, es basava en la història de la participació de dos atletes britànics en els Jocs del 1924.

Bastants anys més tard, el 2002, va compondre l'himne oficial de la Copa del Món de futbol disputada a França, país on estava establert.

Vangelis també va compondre la música de film de culte dirigit per Ridley Scott "Blade Runner" (1982), amb un cartell que liderava Harrison Ford, conjuntament amb el desaparegut "replicant" Rutger Hauer i l'actriu Sean Young.


El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha dit a Twitter, respecte de Vangelis, que "saber que el seu segon nom era Odisseu, vol dir que va començar el seu llarg viatge als Camins del Foc. Des d'allà sempre ens enviarà les seves notes".

 

Afrodite's Childs, amb Demis Roussos

Era cosí del cantant Demis Roussos, traspassat el 2015, amb qui, conjuntament amb el bateria Loukas Sideras i el guitarrista Silver Koulouris el 1967 va formar el grup Aphrodite's Child, englobat en el moviment del rock progressiu. 


La irrupció de la banda va representar una eclosió dels instruments electrònics, ja que Vangelis va ser un dels primers músics grecs a tenir un orgue Hammond, que havia popularitzat Ray Manzarek, l'organista referencial dels The Doors, que liderava Jim Morrison.  

El cop d'estat militar a Grècia del 1967, quan tenia 25 anys, va comportar l'exili a Londres i, posteriorment, a París.

A la dècada dels vuitanta, després dels èxits obtinguts amb "Carros de foc" i "Blade Runner", també va posar música a films com "1492: la conquista del paraíso" (1992), sobre la figura de Cristòfor Colom i l'arribada a Amèrica, que també va comandar el cineasta nord-americà Ridley Scott.

El 2007, va posar música al film "El Greco", al voltant de la vida del pintor nascut a Creta, que, en el repartiment principal, comptava amb la participació de Juan Diego Botto i Laia Marull.

ARXIVAT A:
ObituariCinemaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut