Marató

Mor un nen de dos anys amb enterovirus a l'Hospital de Mataró

Salut diu que, per ara, no es pot confirmar que l'enterovirus fos la causa de la mort de la criatura

RedaccióActualitzat

Un nen de dos anys afectat per enterovirus ha mort a l'Hospital de Mataró, on va ingressar diumenge, però no es pot determinar que fos aquesta la causa de la mort. La criatura va morir per una aturada cardíaca poques hores després de l'ingrés, el 19 de juny. Segons la conselleria de Salut, tot i que les anàlisis han confirmat que la criatura tenia enterovirus, no es pot establir, almenys de moment, que hagi estat la causa del desenllaç tràgic.

"No podem afirmar una relació de causa-efecte entre la detecció d'aquest enterorvirus i el tràgic desenllaç", ha anunciat Josep Maria Argimon, subdirector del Servei Català de la Salut, en una roda de premsa.

Argimon ha explicat que el nen tenia uns símptomes "molt inespecífics", diferents dels que la mateixa conselleria ha explicat en altres ocasions.

Tres o quatre hores abans de l'ingrés hospitalari, la família del petit el va portar al metge per vòmits. Tenia un molt bon estat general i se'l va enviar a casa, com hauria passat amb qualsevol altra criatura en la mateixa condició. Una disminució del nivell de consciència va ser el que va alertar la família i va ser aleshores quan el van dur a l'hospital.

Encara no se sap quina mena d'enterovirus hi havia al cos de nen, que tenia dos anys i onze mesos. "Segurament serà un A-71 [el que ha causat afectacions neurològiques], perquè és el que està circulant ara, però no canvia per res la situació epidemiològica ni els protocols", ha deixat clar Argimon.

Els metges que han acompanyat el número dos de CatSalut en la compareixença han explicat que és "molt inhabitual" un cas com aquest. "Desgraciadament, aquestes situacions passen", ha afirmat Carles Rodrigo, cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron. "I no només per enterovirus", ha afegit Argimon, que ha deixat clar que d'aquest cas se n'informa perquè hi ha el brot d'enterovirus amb afectacions neurològiques que ha obligat a ingressar gairebé un centenar de menors.

La causa de morts fulminants com aquesta en nens tan petits poden ser des d'una infecció generalitzada, el que es coneix com a sèpsia, fins a una afectació cardíaca o una malaltia metabòlica que apareix de sobte.

Els metges s'han mostrat confiats que l'epidèmia va de baixa. "Als pares podem dir-los que tranquils, que això s'està acabant." ha afirmat Rodrigo.

A Catalunya hi ha actualment tretze nens ingressats per enterovirus, quatre dels quals són a l'UCI. Des de la detecció del primer cas a principis d'abril, la corba ha anat augmentant fins a mitjans de maig, perquè aquest tipus de virus sol aparèixer a la primavera i a la tardor. 

Després mostra una baixada, coincidint amb l'inici de la calor, i ja fa dies que no hi ha casos nous, però el brot no es dóna per acabat encara.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut