Hospital d'Olot (ACN)

Mor un nen de 4 anys a Olot després d'empassar-se un globus

Els pares van intentar retirar el globus de la gola, però no ho van aconseguir i el van portar a l'hospital, on va arribar molt debilitat

RedaccióActualitzat

Un nen de 4 anys va morir divendres a l'Hospital d'Olot, on va arribar amb les vies respiratòries obstruïdes després d'haver-se empassat un globus mentre estava jugant.

Segons informa El Punt Avui, el nen estava jugant amb els seus germans quan van avisar els pares que s'havia ennuegat i no podia respirar.

Els pares van intentar retirar el globus de la gola, però no ho van aconseguir i el van portar a l'hospital, on va arribar molt debilitat.

Els metges van provar diverses maniobres i li van fer una traqueotomia per intentar que recuperés la respiració i treure-li el globus, però no va ser possible.

Segon l'informe de l'autòpsia, el globus havia quedat enganxat a les parets de la tràquea, però per sota del punt on van fer la traqueotomia.

 

Ennuegaments

El Departament de Salut explica que les morts per asfíxia es donen, en general, en nens menors de tres anys i en persones grans, però poden passar a qualsevol edat.

I donen alguns consells:

  • Si la persona afectada respira, animeu-la a tossir i a no fer res més

 

  • Si mostra senyals de fatiga o deixa de tossir o respirar, doneu-li cinc cops ben forts a l'esquena, amb el palmell de la mà ben obert, entre les dues espatlles.

 

  • Si els cops a l'esquena fallen, intenteu fer la maniobra de Heimlich, que consisteix a fer compressions abdominals, amb la persona accidentada dreta, de manera que el moviment solucioni l'obstrucció de les vies respiratòries i que causi l'expulsió d'allò que les obstaculitza. Envolteu-li la cintura per darrere amb els braços i feu força amb els punys cap endins i cap amunt a l'alçada de l'estómac.

 

  • En lactants menors d'un any no es pot fer la maniobra de Heimlich perquè es podrien lesionar òrgans interns. En aquest cas, col·loqueu el nadó de boca terrosa amb el cap més baix que la resta del cos i repenjat al vostre braç. Doneu-li els cinc cops secs i enèrgics a l'esquena (entre les escàpules), i a continuació gireu-lo. En posició cap amunt, feu-li cinc compressions sobre l'estern, en el punt mitjà entre els dos pectorals, amb els dits índex i cor, fins que escupi el cos estrany. Si no respira, practiqueu-li les compressions toràciques.

 

  • Si la persona perd el coneixement i deixa de respirar amb normalitat, inicieu les compressions toràciques com si féssiu maniobres de reanimació cardiopulmonar. No deixeu de fer-ho fins que no arribin els sistemes d'emergències.
Anar al contingut