L'home va morir gasejat al maleter del vehicle policial (Twitter @andrecaramante)

Mor un detingut al Brasil després que la policia el tanqui en un maleter i l'ompli de gas

El 2021 més de 6.100 persones van morir en operacions de la policia brasilera

Redacció / Agències

Noves acusacions de tortures i "execucions sumàries" per part de la policia del Brasil en diferents actuacions que ha protagonitzat els darrers dies.

Un esfereïdor excés policial que es pot veure en un vídeo que s'ha fet viral i ha commocionat el país. Les imatges són molt dures i es pot veure com la víctima, un home de 38 anys, és gasejat dins un cotxe de la policia.

Tal com expliquen els mitjans locals, els agents el volien detenir i van decidir lligar-lo de peus i mans. Just després, el van col·locar dins del maleter i li van començar a llançar el que sembla que era un gas lacrimogen.

A les imatges es veu una fumera que surt de la part posterior del cotxe i com les cames de la víctima, que han quedat penjant fora del maleter, deixen de moure's al cap d'aproximadament un minut. Aleshores, els agents li dobleguen les cames i tanquen el maleter. Durant el vídeo se senten crits de dolor i un testimoni exclamant "el mataran!". L'home hauria acabat morint a l'hospital.

Els fets van passar dimecres en una carretera prop d'Umbauba, un poble de 25.000 habitants de l'estat de Sergipe, al nord-est del país.

La víctima tenia esquizofrènia, segons ha explicat la seva dona. Malgrat la gravetat de l'escena, que va filmar un testimoni, la Policia Federal de Trànsit ha assegurat en un comunicat que els agents havien "emprat tècniques d'immobilització i instrumental amb baix potencial ofensiu" davant l'"agressivitat" de Genivaldo de Jesús Santos, de 38 anys, durant un control rutinari.

La difusió d'aquestes imatges ha provocat una onada d'indignació al Brasil. De moment, als quatre agents els han apartat de les seves funcions.

Tot plegat en un país en què el president d'extrema dreta Jair Bolsonaro, defensa que s'eliminin per llei els càstigs a policies que hagin pogut cometre abusos.

En un comunicat, l'organització Human Rights Watch s'ha mostrat "consternada" per aquesta escena, la mateixa setmana que la policia brasilera ha provocat més de 20 morts en una operació en una favela de Rio de Janeiro. Segons els testimonis, els agents els haurien executat al bosc un cop ja s'havien entregat.

Dimarts al vespre, Bolsonaro va elogiar els "guerrers" de les forces de l'ordre per "neutralitzar almenys 20 inadaptats vinculats al narcotràfic".

La del Brasil és una de les policies que més mata al món: el 2021, més de 6.100 persones van morir en operacions policials i 183 agents van ser assassinats, segons dades d'una organització que fa el seguiment de la violència al país.

 

ARXIVAT A:
PolicialBrasil
Anar al contingut