Alpinisme

Mor Sir Edmund Hillary, el primer home que va pujar a l'Everest

Ha mort una llegenda de l'alpinisme. Sir Edmund Hillary, el primer home que va pujar a l'Everest, juntament amb el xerpa Tensing Norgay, l'any 1953, ha mort a Nova Zelanda, el país on va néixer. Hillary, nascut el 1919, va fer història en completar amb èxit l'ascens al cim del món el 29 de maig del 1953, juntament amb el xerpa Tenzing Norgay. Vinculat al poble nepalès, el país de l'Himàlaia li va concedir la distinció de ciutadà d'honor. Hillary també va ser alt comissionat de Nova Zelanda per l'Índia.

Actualitzat

Flors que arriben a casa seva des de primera hora del matí. Banderes que onegen a mig pal. La mort d'Edmund Hillary s'ha fet sentir arreu del món. Des d'Austràlia fins al seu país d'acollida, el Nepal, on l'anomenaven "el gran home". El govern de Nova Zelanda ha assegurat que Hillary tindrà funeral d'estat. Enrere deixa un llegat de records per a la història de l'alpinisme.

Una autèntica llegenda

Era el 29 de maig del 1953 quan l'alpinista neozelandès Edmund Hillary i el xerpa Tenzing Norgay escrivien una pàgina de la història en coronar per primera vegada l'Everest, el cim més alt del món. Formaven part d'una expedició britànica que va treballar durant més tres mesos per fer possible la gesta. I posar fi, així, a més de 30 anys d'intents infructuosos, iniciats el 1921 pel britànic George Mallory. Després de coronar l'Everest, Hillary va intentar l'ascens al Makalu, va participar en una travessia a l'Antàrtida i va coronar deu cims més de l'Himàlaia. Aquestes muntanyes el van captivar fins al punt de crear, als anys 70, la fundació Trust Nepal per impulsar la creació d'escoles, hospitals i serveis bàsics per a la població xerpa. L'any 2003 es va celebrar el 50è aniversari de l'ascenció a l'Everest, amb l'absència de Tenzing Norgay, mort el 1986. Hillary, considerat un heroi al seu país, va ser nomenat ciutadà d'honor del Nepal. Ahir, una aturada cardíaca va posar fi a la vida d'aquest aventurer.

Anar al contingut