Santos Juliá, en una imatge del novembre del 2018 (EFE)
Santos Juliá, en una imatge del novembre del 2018 (EFE)

Mor Santos Juliá, historiador de l'Espanya del segle XX

Va analitzar en profunditat la figura de Manuel Azaña i les víctimes de la Guerra Civil

Actualitzat

Santos Juliá, un dels grans estudiosos de la transició espanyola, ha mort als 79 anys.

L'historiador i catedràtic gallec és autor de nombrosos treballs sobre història política i social de l'Espanya del segle XX i va aprofundir en assumptes com les víctimes de la Guerra Civil o la figura de Manuel Azaña.

El seu llibre "Historias de las dos Españas", guanyador el 2005 del Premi Nacional d'Història, que concedeix el Ministeri de Cultura, advertia del risc d'enfrontament del que ell anomenava les identitats col·lectives fixes.

Coincidint amb el premi, Santos Juliá assegurava que "la identitat nacional" era compatible amb l'aprovació d'un nou estatut català.

Santos Juliá va ser col·laborador del diari El País com a analista polític durant 27 anys.

L'any passat va rebre el Premi Francisco Umbral per la seva obra "Transición".

 

 

 

 

Estudiós de la història d'Espanya del segle XX

Santos Juliá Díaz, que va néixer a El Ferrol el 1940, era professor emèrit d'Història Social i de Pensament Polític de la UNED.

Des de 1977, va publicar treballs sobre història política i social d'Espanya en el segle XX: socialisme, sindicalisme, republicanisme, Front Popular, la ciutat de Madrid, la República, la dictadura i la transició a la democràcia.

Entre alguns dels seus llibres figuren obres com "Los socialistas en la política española", "Historias de las dos Españas", "Vida y tiempo de Manuel Azaña (1880-1940)", "Hoy no es ayer" i "Elogio de historia en tiempo de memoria".

També va publicar en set volums les "Obres completes" de Manuel Azaña i va coordinar "Víctimas de la Guerra Civil", "Violencia política en la España del Siglo XX" i "Memoria de la guerra i el franquismo".

La seva editora, María Cifuentes, que el considera un dels més grans historiadors del segle XX a Espanya, l'ha definit com una referència per a generacions d'historiadors que "ha estat investigant fins al final".

El també historiador Javier Gomà ha destacat la seva aportació en el seu "bon estil literari" i com a educador:

"Va ser un home amb un gran paper com a educador polític i, en estudiar les dues Espanyes, va fugir dels extrems: critica tant l'extrema esquerra com l'extrema dreta".


Santos Juliá ha mort aquest dimecres a Madrid a conseqüència d'un càncer.

 

ARXIVAT A:
Obituari
Anar al contingut